Блогът на Гонзо

Who the blog are you?

Когато започнах да се интересувам от микроформати, едно от нещата, които събудиха въображението ми беше възможността да се използват, за да се събере информация, описваща по същество една социална мрежа. И такава мрежа съществува, ние всеки ден я ползваме. Блогосферата е най-гъвкавата и най-голямата социална мрежа – неизброимо множество от блогове, свързани чрез връзки в публикациите, блогрол, коментари… Но за това друг път, сега ще ви разкажа как да създадем профил на всеки участник в тази мрежа.

Но да започнем малко по-отдалеч, преди време Велян се беше похвалил с новата си цъкалка, която показва колко пъти е коментирал в блога му даден потребител и вади последната публикация от RSS-а на блога му. Стори ми се интересно, но недостатъчно. Велян извади обаче още едно разширение за WordPress, което ме насочи в правилната посока – Google SocialGraph.

И така, дръпнах Comment Info Tip и го разчовърках. Не ми хареса начинът, по който бяха направили достъпно id-то на коментара за javascript функцията, която изпълнява AJAX заявката – чрез допълнителен span елемент със lang атрибут. Самият javascript също ми се стори прекалено сложен, при условие, че с WP върви jQuery. И кво да правя, седнах да пренаписвам. С документацията на SocialGraph API под ръка след една – две вечери писане и брисане резултатът е плъгин, който нарекох CommenterProfile. Това, което прави е да добави една иконка след името на потребителя, след щракането на която се отваря каре с нещо като профил  – колко пъти е коментирал, кои са приятелите му и кои са го отбелязали като приятел. Данните за приятелските връзки Google събира на базата на XFN и FOAF. А както знаете, XFN е вграден в WordPress, просто трябва да обърнете внимание на полетата в долната част на формата за създаване на връзки – „Отношение към човека, чиято е страницата (XFN)“.

За показването на карето взех BetterTip плъгина за jQuery, но реших, че е по-добре да се цъка иконката, за да се покаже, отколкото да се показват разни неща изневиделица докато човек си разхожда мишката. А и BetterTip крие карето като махнете мишката от връзката, което леко обезсмисля линковете в него. Така че и това нящо биде изкормено и събрано наново.

Изтеглете commenterProfile 0.1

Неща за довършване (TODO)

 • Пренаписване на Javascript-а
 • Пренаписване на PHP скрипта, отговарящ на AJAX заявката
 • Добавяне на икони към идентичностите на потребителя в познати сайтове
 • Премахване на иконката за профил от pingback и trackback коментарите
 • Кеширане на информацията
 • Извличане на заглавията на приятелските сайтове

Ако разширението ви се стори интересно, пуснете един коментар, за да го видите в действие и да ме подръчкате да продължа заниманията с него.

Споделяне

Етикети: , , , , ,

5 коментара по “Who the blog are you?

 1. velqn

  Идеята е много добра, при мен малко се бие с CSS-а и вади много голям шрифт, но работи. Ще чакам по-стабилна версия и ще тествам пак.

  успех!

 2. Гонзо

  Аа, да, щото ползва H2 и H3 тагове. Това е нещо, дето не съм доизмислил, в смисъл как да го направя така, че да стои добре и в същото време да наследява основния стил на блога.

Comments are closed.