Блогът на Гонзо

За IE, стандартите и съвместимостта

В последния брой на A List Apart Aaron Gustafson представя концепцията на екипа, изграждащ Internet Explorer, за избор на начина, по който да се държи браузъра при рендването на страници. Както може би сте разбрали, бъдещата осма версия на браузъра е минала Acid2 теста, което е сериозна крачка в посока спазването на уеб стандартите. Това обаче води след себе си и един проблем – хилядите сайтове, изградени около бъговете на IE6 и тези, които ще бъдат създадени съобразявайки се с проблемите на IE7 няма вече да работят в IE8. За да избегнат това от Майкрософт са решили да запазят стария начина на рендване на HTML в quirks и standards mode, а за да се „включи“ по-пълната поддръжка на стандартите в IE8 да се използва мета-таг:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=8" />

Това предложение предизика бурна дискусия сред поддръжниците на уеб стандартите, като по-голямата част от хората изразяват опасения, повдигат въпроси и вадят понякога дори не съвсем разумни доводи против този подход. В дискусията към статията вече има 147 мнения, много хора са изразили мнението си под публикации в други блогове.

В началото и аз мислех, че идеята е идиотска, но като се замислих, това е добър начин да се запази съвместимост назад, и в същото време браузърът да се развива. Най-смислената критика е, че това, от което се нуждаят разработчиците е целене в поддръжката на определени функционалност, на в определена версия на браузъра. С добро чувство за хумор концепцията е развита в таси статия.

Още коментари на различните мнения по въпроса можете да прочетете тук.

Споделяне

Етикети: ,

Един коментар по “За IE, стандартите и съвместимостта

  1. Малка крачка за IE разработчиците, голям скок за уеб стандартите | Блогът на Гонзо

    […] Решението на Microsoft да накара IE8 да изобразява страниците като IE7 по подразбиране възмути много хора сред поддръжниците на уеб стандартите. И ето, че от Редмънд са се вслушали в гласовете им. Тази промяна ще накара много от разработчиците, пренебрегващи стандартите, да се замислят и да се пообразоват. Може би дори ще доведе и до развитие на средите за разработка в посока по-добро спазване на HTML и CSS спецификациите. […]

Comments are closed.