Блогът на Гонзо

Задачка за асовете на тежки сини дирижабли

Миналата седмица Шлемовеец писа за един блог, който предлага пътуване в неизследваните пространства на рок музиката от 60те и 70те. Този пост и коментарите към него ме накараха да споделя с вас резултатите от едно от последните ми гмуркания в окена на блуса в търсене на съкровища. И ще го направя във вид на задачка:

Чуйте парчето в края на поста (ако плеъра не го свири цялото, просто го изтеглете и си го пуснете от вашия компютър) и отговорете:

 • В кое парче на Led Zeppelin Робърт Плант използва подобни вокални интонации и цели фрази от текста?
 • Как се казва това парче и коя група го изпълнява?
 • Във въпросното парче на Цепелин присъства и цитат от друг блус – кой е той?

Оставяйте отговорите като коментар към тази публикация. Първия въпрос е лесен за всеки фен на Цепелин, втория – надявам се да минава за въпрос с повишена трудност, че иначе ще изляза пълен невежа.

Обикновено е прието да има някакъв стимул за читателите, отговорили правилно. Аз обаче още не съм измислил какъв да бъде той. Обещавам да намеря начин да зарадвам поне авторите на първия и на най-точния отговор, или пък когото реша ;-)

Споделяне

Етикети: , ,

6 коментара по “Задачка за асовете на тежки сини дирижабли

 1. frog

  А! Добре, че ми припомни за парчето на Цепелин – отдавна не го бях слушала. :) Не се включвам – вече е късно, но благодаря за препратката.

 2. Шлемовеец

  Е, парчето на Цепелин е How Many More Times от първия албум.
  По втория въпрос мълча и се ослушвам кой ще ми подскаже :)
  По третия ще кажа, че по непроверени от мен източници, в песента е включен и американски блус на име „The Hunter“.

 3. Валентин Найденов

  Струва ми се, че е ранен бял блус от рода на John Mayall & The Bluesbreakers или Graham Bond Organization. За кавър на ранен Howlin’ Wolf не се наемам да го твърдя.

  Блуса не е моя стихия. Отдавна не се ровя в нафталинов блус в който всички парчета си приличат като 3 капки вода.

  Относно цитиране на Jeff Beck’s Bolero в средната част – май е явно.

 4. Дени

  Страхотна задачка! :)
  Мога да се включа само по втория въпрос – с малко помощ от чичо гугъл се вижда, че парчето се казва It’s My Own Fault. Изпълнява се от B. B. King, Otis Rush и от Johnny Winter. В конкретното парче най звучи да е Otis Rush, но може и да бъркам.
  Благодаря ти за задачката, не го знаех това парче преди.

 5. Гонзо

  Е, вече е време да дам правилния отговор на задачката и да обявя печелившите. Парчето, което ви пуснах се казва It’s All My Fault и се изпълнява от Savoy Brown Blues Band. Включено е в албума им Shake Down от 1967 година. За всеки, чул парчето, е явно сходството с How Many More Times. Led Zeppelin доста често са взаимствали идеи (бе понякога направо са си гепели) от известни и неизвестни парчета, което от друга страна е характерно за блуса по принцип. Цитатът, който имах предвид в третия въпрос е от The Hunter на Booker T. & the M.G. (все пак говорим за блус).

  Ще се опитам да зарадвам всички, които са се опитали да отговорят на въпросите – Шлемовеец, Валентин Найденов, Дени и Batko Sashko. Ще се свържа с вас чрез електронна поща, за да уточним кое – как.

  @Валентин Найденов – за цитата на Beck’s Bolero – не бях обръщал внимание до сега, може би защото по някаква неясна причина не съм слушал много Jeff Back. Обаче не е ясно дали Пейдж не цитира себе си, предвид, че още не могат да се изяснят чие парче е Back’s Bolero. Май единственото сигурно е, че идеята за ритъма на болеро идва от Джими.

  @Дени – чичко Гугъл показа, че и John Lee Hooker е изпълнявал It’s All My Fault, ако може да се вярва на сайтове за текстове на песни. Аз не открих негово изпълнение в колекцията си, но имам няколко на B.B. King. Може да се наблудава ясна градация от B.B. King през Bryce Portius (вокал на Savoy Brown) до Робърт Плант.

  Ще се опитам в скоро време да споделя мнението си за Savoy Brown, stay tuned както се казва в родината на блуса.

Comments are closed.