Блогът на Гонзо

YSlow! – да ускорим зареждането на сайта си

Днес ми се наложи да се погрижа за един от сайтовете, които поддържаме – в последните две седмици посещаемостта му се увеличи и започна да се забелязва осезаемо забавяне при зареждането. След като преди седмица оптимизирахме базата данни, дойде ред и на front-end-а. Тъкмо преди няколко дни Стоян представи нови практики за оптимизиране на производителността на уеб-сайтове, крайно време беше да приложим някои от тях на практика. И като първа стъпка инсталирах разширението за Firefox YSlow!. Ако вие се занимавате с уеб програмиране и още не сте го пробвали, силно ви го препоръчвам. С негова помощ ще можете да анализирате проблемите при зареждането на страницата, разширението дава оценки (по американската система от F до A) на приложението на всяка от четиринайсетте практики, препоръчвани от Yahoo, както и обща оценка. Освен това можете да видите списък с всички елементи на страницата – картинки, стилове, скриптове – заедно с полезна информация за тях – време за зареждане, големина, дали е използвана компресия и дали има Expire хедър и с каква стойност. В комбинация със Firebug, без който YSlow! не може, имате незаменим инструмент за оптимизиране на времето на зареждане на сайта ви.

И така, още при първия тест се оказа, че има много неща за оправяне, веднага се наби на очи малкото време за кеширане на статичните елементи (скриптове, стилове, картинки), скриптовете не се компресираха от уебсървъра… След като коригирахме тези неща, резултатите се подобриха забележимо. Но естествено има още много неща за подобряване, все още YSlow! ни показва „среден“.

Споделяне

Етикети: , , , ,

2 коментара по “YSlow! – да ускорим зареждането на сайта си

  1. Гонзо

    ММда, върши чудесна! Но ще има още да го поразучавам, и да попрочета как се формират оценките, че някои неща ми идват неясни. А ти да си пуснеш една кирилица, че е срамота!

Comments are closed.