Блогът на Гонзо

Ubuntu 9.10 Karmic Koala – първи впечатления

В неделя след кратка борба успях да обновя операционната система на преносимия си компютър до версия 9.10 beta на Убунту. Поради проблеми със зависимостите на разни пакети се наложи първо да махна пакетите на OpenOffice и след обновяването да ги инсталирам отново. Имаше и други проблеми с пакетите, но с малко apt-get еквилибристики се оправих. Изводът е, че процесът по обновяване от 9.04 до 9.10 beta не е съвсем безпроблемен, но и нали за това се пускат бета версиите – за да се видят проблемите.

Новата версия на Убунту не е просто колекция от новите версии на предлагания с дистрибуцията софтуер. Като начало има доста сериозни промени в процеса на първоначално зареждане, вместо класическия демон init вече се използва новата разработка на екипа на Убунту upstart. Upstart се различава от init по това, че в start-stop скриптовете се указва при какво събитие да се стартира или спира услугата (програмата). Освен това доста е променен цялостния облик на процеса на първоначално зареждане, което подобрява значително потребителското усещане. Без да съм правил конкретни измервания, имам усещането за много по-бързо зареждане на системата, което в комбинация с обновената графика създава впечатление за нещо по-добро.

Следващото ново нещо, което потребителят забелязва, е напълно новият интерфейс на GDM. Новата версия на GDM е напълно пренаписана и според сайта на Убунту предлага по-добра интеграция на процеса на автентикация. Освен това новият интерфейс е доста по-джиджан, предлага вече истински списък с потребителите на системата, подобно на познатия от Windows XP. За съжаление не можах да намеря как се променят настройките на GDM, в панела за нактройка в системното меню може единствено да се задава автоматично влизане с даден потребител.

Освен най-новите версии на GNOME и Firefox 3.5 (как го чаках само!), има и нови програми, които определено ще са полезни за обикновените потребители. Новият Ubuntu Software Center предлага доста по-удобен начин за инсталиране на програми от Synaptic и със сигурност новите потребители на дистрибуцията ще се чувстват в свои води с него. Освен това от Canonical са добавили в дистрибуцията и новия си продукт Ubuntu One – услуга за споделяне на файлове, отдалечен бекъп и синхронизация на файлове между няколко машини. Клиентите на услугата могат да избират между безплатен достъп до услугата, даващ възможност за качване на файлове с обем до 2GB, или платен достъп с лимит от 50GB. Моето впечатление е, че услугата е относително лесна за ползване, след като веднъж се регистрирате. Всичко, което трябва да направите, е да копирате файловете за синхронизация в една папка.

Новият изглед на потребителския интерфейс е в по-тъмни и плътни тонове и допълнително подсилва усещането за качествено нова система. На мен обаче много ми липсват някои от старите картинки за фон на работния плот, особено онази със слонската кожа от версия 8.10. Ще взема да я изровя от старите версии и да си я сложа.

За мен имаше и още едно съществено подобрение – модулът за безжичната карта на преносимият ми компютър вече позволява да се възползвам пълноценно от възможносите и. Когато инсталирах 8.04 beta на компютъра, единствения начин да ползвам безжичната мрежа беше чрез ndiswrapper. От известно време успях да накарам картата да работи с модула ath5, който обаче все още не позволяваше да използвам бутонът за включване и изключване на картата, и след събуждане на компютъра след приспиване или хибернация безжичната мрежа не работеше. От неделя вече мога да си изключвам безжичната карта с натискането на един бутон, и след събуждане на компютърът мога да обменям информация през ефира. Но както винаги има едно но. Появи се доста неприятен проблем с приспиването – машината не ще да се събуди. Тъкмо си мислех, че ще се възползвам от възможността да намаля времето за чакане докато системата се приготви за работа, но не би. Проблемът е докладван към Убунту от доста потребители, надявам се, че до 29ти, когато трябва да излезе финалната версия, бубулечката ще е унищожена.

И така, ако не сте готови да изтърпите някои несъвършенства на бета версията, по-добре почакайте още две – три седмици да излезе финалната версия. Не забравяйте обаче, че докладваните от вас проблеми ще улеснят много разработчиците на Убунту.

Споделяне

Етикети: , , , ,

3 коментара по “Ubuntu 9.10 Karmic Koala – първи впечатления

  1. Емо

    Никога не съм успявал да си събудя компа, с нито една от версиите на Убунту.С хибернизацията същата работа.Предполагам, че аз съм калпав юзър..Въпреки всичко, новото Убунту ми направи силно впечатление.

  2. Пеги

    И аз вчера си ъпгрейднах убунтуто но нещо не е наред и дори не знам какво – компютъра е бавен както никога, направо си забива. Идея нямам какъв е проблема и отгоре на всичко няма начин да се даунгрейдна пак на 9.04. Странна работа.

  3. Гонзо

    Пеги, най-добре потърси помощ във форумите на Убунту. Може да има проблем с твоя харудер, или процеса по обновяване да не е минал както трябва. Ако се окаже проблем в дистрибуцията, рапортувай го към разработчиците. При мен работи добре, вчера даже си сложих новия GRUB и смених файловата система на / на ext4 (ще пиша за това тия дни)

Comments are closed.