Блогът на Гонзо

hCalendar и достъпност

ДнесВчера разбрах, че BBC са изоставили поддръжката на hcalendar микроформата заради проблемите с достъпността. Основните им притеснения са как потребителите с увреждания, ползващи екранни четци, ще възприемат abbr design pattern – препоръчвания начин за описване на дати.

we have a party in
<abbr class="dtstart" title="20070312T1700-06">March 12, 2007 at 5 PM</abbr>

За съжаление екранните четци ще произнесат стойността на title атрибута, вместо по-удобното за потребителите съдържание на елемента. Проблемът не е от днес, още преди време James Craig повдига въпроса в WaSP, и предлага две решения – с използване на object или span елемент.

<span class="dtstart">
 March 12, 2007 at 5 PM, Central Standard Time
 <object>
  <param name="value" value="20070312T1700-06" />
 </object>
</span>
<span class="dtstart" title="20070312T1700-06">
 March 12, 2007 at 5 PM, Central Standard Time
</span>

В дискусия в IRC днес Tantek Celik предлага ново решение (предложението започва от тук), което отново използва abbr design pattern, но този път използва по-правилно този елемент и същевременно дава нови възможности при описването на дати и часове в микроформатите.

the weekly dinner is
<span class="dtstart">
<abbr class="value" title="2008-06-24">tonight</abbr> at
<abbr class="value" title="18:30">6:30pm</abbr>
</span>

Идеята е, че като се раздели времето на дата и час, стойността на title атрибута вече е четима за потребителя и едновременно с това и за машина.

Преди да прочета дискусията в IRC, реших да променя микроформатите в един проект, който скоро трябва да излезе на бял свят, като използвах span вместо abbr. За съжаление Operator не пожела да приеме такива hcalendar микроформати. Изпробвах и други парсъри – Technorati Events Feed service (който използва X2V на Brian Suda) върна коректни данни, Microformats Bookmarklet също извади правилно събитията. За сега ще остане така, докато някое по-добро решение не стане част от спецификацията.

Споделяне

Етикети: , , ,

Един коментар по “hCalendar и достъпност

  1. Iva

    Нина и педала, заради такива като вас, по – специално сервитиорите бакшиш никакъв за вас. Даже ако може сметката да ви я дават на жълти стотинки или много едри банкноти, та от едрите да ви стане неудобно, че не може да ги развалите. И аз съм била сервитьорка, но човек избира работата си. Сервитьорството е неблагодарна работа. И че сте киселяци и недоклатени проблема е лично ваш. Мнението ви е на закоравели комунисти. Клиентите си плащат и вие сте длъжни да ги облужите – било то за стая или за кафе.
    А хотел Елбрус – тиняяяяя!!!! Няма ли шеф там да го види тоя персонал какви прасета са, а управителя – може да рине някоя свинска кочина.

Comments are closed.