Блогът на Гонзо

на 23 ноември 2009 в Десктоп, Уеб, Коментарите са изключени за Chromium OS – лични впечатления

Chromium OS – лични впечатления

През последните няколко дни се вдигна много шум около операционнта система на Гугъл. Освен първите демонстрации, вече е достъпен и кодът, както и имиджи за VMWare  и Virtual Box. Любопитството ми се оказа по-силно от мързела този път, и в петък вечер, следвайки инструкциите от сайт на Chromium OS, оставих машината да компилира и отидох да поспя. В събота вече имах имидж, който копирах на една флаж-памет. Рестартирах машината, накарах я да зареди от флашката, и след малко (не толкова малко, колкото си представях) вече гледах син екран с полета за име и парола и надпис Chromium OS.

Първото нещо, което разбирате за новата ОС е, че тя е напълно неизпълзваема без връзка към Интернет. При написване на потребителско име системата автоматично добавя @gmail.com, ако то не е адрес за електронна поща и прави автентикацията към акаунта ви в Гугъл. Въпреки, че при изграждането на средата за компилиране зададох парола за root акаунта, от графичната среда няма как да го ползвате, освен ако нямате адрес root@gmail.com.

За момента това, с което операционната система разполага е само браузър, липсват дори помощни програми за настройки на клавиатурата, което значи, че ще ви се наложи да пишете на шльокавица.

Третото препятствие пред пълноценното ползване на системата е невъзможността да се пише нормално. При натискането на клавиш минават няколко секунди, преди текстът да се появи в полето за писане. Дори въвеждането на адрес в полето на браузъра е цяло изпитание.

Днес прочетох, че всъщност повечето благинки, които се виждат във видеата, пуснати от Гугъл, не са включени в свободно достъпния код, и че трябвал специален акаунт в Гугъл, за да се ползват.

Все пак ако основният ви електронен адрес е в Гугъл и сте склонни да си доверите документите си на една търговска фирма, операционната система разполага с всичко необходимо – офис-приложения, календар, електронна поща, браузър заедно със всичките забавления в Интернет.

Споделяне

Етикети: , , ,