Блогът на Гонзо

Шрифтове в уеб – свободно споделяне или услуги – посредници

Докато създателите на шрифтове и браузъри търсят вариант и вълка да е сит и агнето цяло, дизайнерите искат да използват разнообразни шрифтове сега и веднага. До скоро усилията на доста разработчици бяха насочени към разработката на решения, заобикалящи ограниченията на браузъри и на лицензи – sIFR вече има трета версия, в последната година се появиха Cufon и typeface.js. Но това са временни решения, докато чакахме по-широка поддръжка на @font-face сред популярните браузъри. Е, @font-face работи вече във всички значими браузъри, но проблема с лицензите на шрифтовете остава. За да заобиколят този проблем, дизайнери и разработчици стигнаха до идеята за услуга – посредник, която да гарантира, че шрифтът няма да може да бъде изтеглен неправомерно.

Най-много шум се вдигна около услугата TypeKit, зад която стоят доста известни имена. След това се заговори за Typoteque, която предлага услуга, подобна на TypeKit. И в двата случая срещу определена сума получавате правото да използвате избраните от вас шрифтове във вашия сайт. Все още не са известни конкретните ценови условия, но се говори за месечен и годишен абонамент. Обаче използването на подобни услуги повдига някои въпроси:

 • Как ще се отрази зареждането на ресурси от друго място на скоростта на зареждане на сайта?
 • Ще може ли услугата да поеме натоварването, ако много сайтове започнат да я ползват? Ами ако Twitter използват шрифт от TypeKit, дали няма да клекне TypeKit?
 • А какво ще стане със сайта ми, ако услугата престане да работи? Този въпрос е особено актуален на фона на многото уеб услуги, които престанаха да съществуват в последно време.

Освен споменатите по-нагоре услуги има и още една, която някак си остава на заден план, а се различава съществено от другите, и според мен в положителна посока. Kernest също е услуга – посредник, като схемата отново е абонаментна, но за разлика от другите услуги, които доставят шрифтовете чрез сложни JavaScript техники, Kermest използва чист CSS чрез @font-face. И второто нещо, което отличава Kernest е, че работи. Значи регистрирате се там, избирате си шрифтове, плащате си и готово. Услугата е публично достъпна сега и веднага, не е нужно да чакате да излезе от затворена бета и да се чудите колко ли ще струва. Е, и за нея важат същите притеснения, като за останалите услуги.

BUT the rental/hosting model worries me. I would rather pay a little extra for a web license and host it myself than trust my site or my client’s to a third-party service provider who obliges my client to pay forever (as if a font was cable TV), and whose service, no matter how reliably constructed and redundantly backed-up, adds fragility to the ecosystem.

Jeffrey Zeldman в коментар в неговия блог

За радост на всички вече почнаха да се появяват и позитивни сигнали откъм лагера на шрифтовите дизайнери. Font Bureau обявиха, че срещу 20% по-висока цена ще лицензират шрифтовете си и за използване чрез @font-face. Изглежда са се вслушали в гласа на уеб-дизайнерите, и са преценила, че рискът да ги ограбят е по-малък от възможната печалба. Други дизайнери на шрифтове също разрешават директно линкване в CSS, така че не е далече денят, в който все повече шрифтове ще са достъпни за ползване в уеб. За съжаление Adobe са твърдо против ползването на шрифтове без някаква форма на DRM, което значи, че множество шрифтове, които дизайнерите получават заедно с продуктите на фирмата няма да могат да се ползват. Същото важи и за шрифтовете, идващи заедно с продуктите на Microsoft. Като възможно решение може да се яви EOTLite, прочетох, че Mozilla вече имат експериментален билд с поддръжка на формата. Но както писах и преди, EOTLite всъщност не решава проблема на Microsoft и Adobe, дори и те да си мислят така. И докато те се опитват да ни убедят, че DRM е това, от което се нуждаем, има една възможност да използваме шрифтове с @font-face сега и веднага.

Както във всяка друга общност, и сред типографската в последно време набира сила идеята за свободно споделяне. Вече има много шрифтове, разпространявани под свободни лицензи – Криейтив Комънс, Open Font License и други. Тези лицензи позволяват на дизайнерите да използват шрифтовете свободно, и не е далеч денят, в който ще видим сайтове, които да се възползват от възможността да избягат от еднообразието на web-savvy шрифтовете. Е, има и едно НО. Проблемът за нас българите е кирилицата. Повечето шрифтове (свободни или не) не съдържат символите от азбуката на която пишем, а се ограничават до латиницата. Проблемът идва от факта, че повечето дизайнери работят за американския и европейския пазар. Въпреки това с малко търсене всеки може да събере приличен набор от шрифтове, разпространявани под свободен лиценз, от който да черпи вдъхновение.

И пак торбата с връзките, коментарите не са за изпускане.

Споделяне

Етикети: , , , , , , , , , , ,

3 коментара по “Шрифтове в уеб – свободно споделяне или услуги – посредници

 1. Man

  Пич, тази колекция от шрифтове е нещо много ама много полезно. Само ако знаеш от кога си мечтая за нещо подобно. Ще експеримертирам всичко,кеото авто матично означава, че ми се отвяря много работа. Ако ми остане и време – обещавям ще обявя и резултатите от експеримента.

  Искрено ти благодаря за положените усилия.

 2. Радо

  Току-що тествах услугата Kernest. Доста е добра, има избор на free font-ове. Шрифтът се сваля в три формата – eot, ttf и woff. Освен това ти предоставят index.html, css file и txt file с подробности за лиценза. Имаше обаче дребна грешка в css-а, заради която шрифтът не излизаше във Firefox. Кодът беше сложен в една @font-face декларация, вместо в две за IE и модерните браузъри по отделно – както препоръчват в блога за хакове на Mozilla. Ето я страничката, която генерира Kernest, качена на мой сървър – цък.

 3. Гонзо

  Да, и аз разгледах Kernest, както и TypeKit, но предпочитам да ползвам директно @font-face. Още повече, че поради бюджетни ограничения (и идеологически предпочитания) ползвам шрифтове под свободен лиценз. Font Squirrel предлагат готови @font-face китове от шрифт, CSS и HTML, а имат и услуга за генериране на китове с много възможности.

Comments are closed.