Блогът на Гонзо

на 27 август 2009 в Уеб, Коментарите са изключени за Тест на TypeKit

Тест на TypeKit

В деня, в който пуснах предишната публикация, видях в папката за входяща поща писмо от TypeKit с покана да се регистрирам и да тествам услугата. Щракнах на връзката в писмото и след 30 секунди имах активна сметка в системата и бях готов да избирам шрифтове.

Първата стъпка е да изберете своя план. Аз избрах безплатния персонален план. Предлага ограничен набор от шрифтове, но достатъчни, за да се тества услугата. След това сте готови да избирате шрифтове. Ако ползвате Firefox 3.5 или Safari поне 3.1, ще можете да видите предлаганите шрифтове в пълния им блясък. Ако обаче ползвате друг браузър, няма да имате възможност да видите шрифтовете. Това е първата особеност на услугата. Грег Вийн обещава поддръжка за други браузъри в следваща версия на услугата.

След като укажете адреса на сайта, за който избирате шрифтове, можете да започнете да окомплектовате набора. Още докато разглеждах шрифтовете обаче стигнах до проблем, който направи следващите стъпки безсмислени за мен. Разгледах доста шрифтове, включително и няколко безплатни, които познавам, и нито един не включваше букви от азбука, различна от латиница. А за някои от безплатните съм сигурен, че включват кирилица. Веднага се насочих към GetSatisfaction – платформата, която ползват за съпорт – и потърсих дали друг се е интересувал от не-латински букви. Намерих въпросът на един чех относно разширена латиница, на който Ryan Carver отговаря така:

Right now our fonts are served with the „Latin 1“ character set. We’re working on subsetting options to both condense and extend the character set we serve.

Като се замисля, това не би трябвало да ме учудва. Системата все още е в тестов период и естествено има работа по нея, а сервирането на един и същи шрифт в различни комбинации от азбуки, при това разделени на парчета, едва ли е проста задачка.  На нас ни остава да почакаме докато разработчиците се справят с предизвикателствата.

Интерфейсът на системата е изключително удобен и избирането на няколко шрифта и добавянето на генерирания код в сайта става за минути. Имате възможност да изберете за кои елементи ще важи даден шрифт или като укажете CSS селектори в TypeKit, или като зададете съответния шрифт директно в стиловете на сайта. Освен това можете да контролирате размера на изтегляните от TypeKit файлове, като изберете дали да се зареждат удебелени или курсивни варианти на шрифтовете. Предполагам, че цените в момента няма да останат същите, така че е безсмислено да ги цитирам, но ако не са много различни, няма да са сериозно бреме за един по-сериозен сайт. За съжаление докато предлаганите шрифтове не включват разширена латиница и кирилица, практически цяла Европа остава извън обсега на услугата. Направих все пак една тестова страничка, за да се види крайния резултат.

Споделяне

Етикети: , , ,