Блогът на Гонзо

на 11 декември 2007 в Уеб, Коментарите са изключени за Първи стъпки в WP

Първи стъпки в WP

Как (още) един блог се ражда.

Значи изтеглих Уърдпрес, инсталиха го и трябваше естесвено да го натаманя към предпочитанията си. Вече имах представа що за животно е, бях правил една инсталация за клиент, така че знаех как се инсталират теми и разширения. Свалих няколко теми, от които да си избера. Инсталирах BreakingNews и Cutline-3-column-right, но Cutline нещо не ме влечеше, доста употребявана ми се стори, а нали трябва да сме уникални… След това се започна с донагласянето на нещата и като всеки нормален РНР програмист отворих кода на темата, зарових се в документацията и установих, че съдържанието на средната колона не може да се настройва от административния панел, някак си не беше направено the wordpress way. Попитах чичко Гугъл и намерих тази страничка, която обяснява как се добавя колона към WP тема и изпълних указанията. Такаааа… сега мога да си бъзикам колоните от администрацията.

Междувременно се заиграх и със HTML и CSS частта. Странно, но във заглавната част имаше един h1 таг със съдържание „Home page“, който беше невидим!? Всъщност в стила беше написано:
h1{
display:none;
}

Е това зачезна със скоростта на светлината и заглавието на блога отиде в h1 вместо във h2 таг.

След това се заиграх да променя някои визуални елементи – не ми хареса центрираното заглавие, вертикалните черти между колоните… После махнах картинката, която го раздаваше лого. И накрая разбишкак шрифтовете. За сега не ме дразни крайния резултат, но ми се ще да подобря някои неща още, но като му дойде времето.

Споделяне

Етикети: , , ,