Блогът на Гонзо

Пунктуацията и интервалите – кратко ръководство

Просто не издържам! Мине се не мине време, и четейки писанията на иначе грамотни хора се изумявам от липсана на каквото и да било уважение към препинателните знаци и интервалите. Или ще залепят изреченията едно за друго, или ще оставят точката самотна между изреченията… Ето ви няколко кратки правила, които да спазвате при писане на текст:

Не се поставя интервал между препинателния знак и думата (думите), към която се отнася. Това значи, че не се поставя интервал преди запетая, точка, удивителна или въпросителна. Ако поставите интервал преди запетаята в едно сложно изречение, рискувате при промяна в текста тектообработващата програма или браузъра да пренесе на нов ред запетаята без предхождащата дума. Между кавичките и заградения от тях текст също не бива да се поставят интервали, както и между скобите и оградения от тях текст.

Между изреченията следва да се постави един интервал, а не два или повече, за да се запази ритъмът между думите и текстът да е четим.

Около тиретата следва да се постави по точно един интервал, освен в какви бяха там форми (по- и най-) и когато се използват за образуване на дума от две други (и за това си имаше термин, нали?).

Не е зле да използвате правилно кавичките (не че аз го правя). В българския език е прието да се поставят двойни долни кавички в началото и двойни горни в края на израза. На клавиатурната подредба по БДС, използвана в GNU/Linux ОС, тези символи се намират на най-десния клавиш на първия ред букви, над клавиша Enter (в Windows там се намират скобите на БДС подредбата).

Защо пиша това ли? Ми защото всеки втори коментар в блог или новинарски сайт, който чета, е типографска катастрофа. На всичкото отгоре днес попаднах на книга, която очевидно не е минала през редактор. Става дума за Защо не сме социалисти. Не съм сигурен дали страниците за разлистване в сайта на Хеликон отразяват правилно печатния екземпляр, но като отворих да разлистя книгата и отидох на четвърта страница, ми идеше да се гръмна!

Споделяне

2 коментара по “Пунктуацията и интервалите – кратко ръководство

 1. Birenka

  най-сетне малко мисъл… А само какво изпитание на волята е да се четат тектове на преводачи, уж трябва да са филолози и преди да научат чуждия език, нали трябва да си знаят родния…
  И само да допълня:
  Относно тиретата – при сравнителни и превъзходни степени и сложни (полуслети) думи (все още се ползват, макар че официално отпаднаха) се използва кратко тире (без да е оградено от интервали), във всички останали случаи – дългото тире с по 1 интервал от всяка страна.

 2. Гонзо

  Да, сравнители и превъзходни степени – тези термини ми убягваха снощи.

  За късо и дълго тире не начевам въпроса, защото от една страна на клавиатурите дългото го няма, от друга, доста програми се грижат за тях вместо потребителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *