Блогът на Гонзо

Провал

Имаме си чудно правителство! Не само, че управлението му е пълен провал, но се оказва, че и в отношенията си с Гугъл се държи както с работодателя си – крие се. Юнуз е забелязъл, че правителството не желае сайтът му да бъде индексиран от Гугъл – файлът robots.txt забранява обхождането от всякакви роботи. А в един от коментарите Мишел е повдигнал въпроса за валидацията на сайта и неговата достъпност. Отново пълен провал! И понеже една от темите, на които искам да пиша са уеб-стандартите, ето един хубав повод да извадим поуки от провала на другите. Но първо да видим какви основни предимства има сайтът, направен в съответствие с уеб-стандартите в сравнение с подхода с таблиците и font таговете:

 • Много по-добра достъпност на сайта както за хора с увреждания, така и за търсещите машини, което пък го прави по-лесно намираем за потребителите.
 • Силно намаляване на обема на страниците, което има пряко отражение както във времето за зареждане, така и във сметката за трафика към Интернет – доставчика. Не само за собственика на сайта, но и за потребителите. И да не забравяме за CO2 емисиите, които ще спестите на Земята.
 • По-бързо изобразяване на страницата от браузъра – при стария подход браузъра не може да започне да изобразява страницата преди да получи всички елементи от таблиците, а и алгоритъмът за определяне на размера на клетките в таблицата не е никак прост. За това пък при използване на подходящи от семантична гледна точка елементи, браузърът може да сапочне да изобразява странизата веднага след пристигането на първите байтове.
 • По-лесна поддръжка – тъй като всичко, свързано с изгледа на сайта е отделено от самото съдържание в CSS, промяната на изгледа става много по-лесно, не се налага промяната на множество файлове.

Валидаторът на W3c съобщава за 933 грешки в сайта на  правителството, повечето от които могат да се групират така:

Супа от тагове – незатваряне на тагове, неправилно влагане на тагове, най-често блокови елементи се влагат в inline елементи. На всичкото отгоре в кода личи намесата на MS Word, което е недопустимо за уеб-сайт, в основата на който стои СУС.

Неправилно използване на атрибути и невалидни символи в атрибутите. Явно разработчиците въобще не са си направили труда да прочетат дори елементарно указание за ползване на HTML, иначе не биха слагали кавички в стойността на атрибути, нито биха използвали несъществуващи стойности на атрибути. Освен това има една често срещана грешка – амперсанди в адреси на връзки, които не са изписани като HTML entities. Както е известно, в HTML символът амперсанд („&“) има специално значение. С него се означават HTML entities – начин да се изобразяват специални символи или символи, които нямат съотведствие в текущата кодова таблица. Освен това обаче, същият символ се използва като разделител на GET променливите в URL, и много често разработчиците пропускат да форматират правилно адресите на връзките.

Освен това разположението на елементите в сайта разчита на една доста стара техника, несъвместима с уеб-стандартите и отречена от лидерите в индустрията. Използването на таблици за създаване на основната решетка на сайта прави разглеждането на сайта от мобилни устройста не особено удобно, затруднява силно хората с увреждания при търсенето на информация, тъй като екранните четци предполагат наличието на таблични данни в таблицата. Както и Мишел отбелязва, в документа липсва задължителния head елемент, като елементите, които трябва да са в него, просто са изсипани в html елемента. На всичкото отгоре в началото му могат да се намерят конфигурацонни променливи от СУС, както и коментар, указващ предполагам датата на последна промяна и разработчика, отговорен за нея – някой си mitko. И като капак в сайта няма нито един заглавен елемент, нито h1, нито h2, нищо! Пълен провал, дори и без да забраняват обхождането от ботове, разработчиците са се погрижили сайта да е неразбираем както за търсещите машини, така и за една не малка част от гражданите на България. А както знаем, задължение на правителството е да осигури еднакъв достъп до информация за ВСИЧКИ граждани на Република България. Невъзможността или отказът да го направи се нарича дискриминация, и струва ми се е действие (или бездейсвие) наказуемо. Добре де, нали има RSS, новините поне могат да се четат от него. Да, ама не, RSS емисията също е боза.

Нека обаче се запитаме кой уважаващ себе си разработчик може да допусне толкова много грешки на едно място? Сайтът е разработен от Елидо – „компания, специализирана в създаване и управление на Интернет ресурси, Мултимедия и разработване на Бази Данни“, както пише на собствения им сайт. Едно от ключовите предимства на FaceControl, СУС, която стои зад сайта, е БЪРЗОТО създаване на сложни сайтове. Бързата работасрам за майстора. По-добре не мога да го кажа. Но за да можем да оценим по-добре работата на колегите, си направих труда да погледна и наколко сайта от портфолиото на компанията, направени в последните години. За съжаление все още продължават да използват остарели техники и да забъркват супи от тагове, все едно са в 1998 година. Но нека погледнем сайтовете на БАН (295 грешки), ДЗИ (178 грешки), рали отборът на ОМВ (106 грешки и 5 предупреждения), ДПС (596 грешки и 9 предупреждения) и Коалиция за България (386 грешки, 6 предупреждения). Не-представителната извадка показва, че все така заглавните тагове са непознати, указването на DOCTYPE излишен труд, а таблиците – мантрата за успешно справяне със проклетите браузъри. Не бих препоръчал тази фирма на никой, който цени парите си и търси успешно присъствие в Интернет. Ако не бяха поръчките от ДА, платени с нашите пари, тази фирма би следвало да е фалирала.

За достъпността и качеството на сайтовете на държавната администрация е писано не веднъж, и всеки път оставам с впечатлението за претупана работа и пари, отишли на вятъра. В един документ на сайта на Лукрат е направен анализ на сайтовете, свързани с президентските избори през 2007 и изводът е, че е налице пълно неразбиране на Интернет както от държавните институции, отговорни за провеждането на изборите, така и от участниците в тях. На сайта ide.li, насочен към българите в чужбина има друг анализ на ползваемостта на правителствените сайтове, и сравнение със сайтовете на други европейски правителства. Въпреки, че статията е от 2005 година, всичко казано в нея си остава валидно и до днес.

С тази си публикация се вклучвам в кампанията за Googlebomb – опит да се възползваме от възможността да извадим сайта на правителството на първо място в търсене по думата провал. Кампанията започна при Юнуз и Огин и продължи при Калоян, който направи и индексируемо огледало на government.bg, Николай Павлов, Иво Станков, SS7, Комитата, Йовко, както и още много други, не мога да изброя всички, нека ме извинят.

Споделяне

Етикети: , , , , ,

2 коментара по “Провал

 1. Bruno

  Ето как ги виждам аз нещата. Почваме наред.

  Провал е готово. Следва корупция.

  След това ше решим.

  ’97ма имаше своите улични барикади. ’09та ще има своите Виртуални барикади

Comments are closed.