Блогът на Гонзо

на 14 август 2008 в Уеб, Коментарите са изключени за Потребителските сесии – как да ги кешираме?

Потребителските сесии – как да ги кешираме?

Ако сте правили сайт с повечко посещения, сигурно сте обръщали внимание на много заявки към базата данни, свързани с потребителските сесии. По едно четене и писане в базата данни за всяка заредена страница за всеки потребител, как да не ги кешира човек!

Dormando обяснява в последната си публикация как правилно да кешираме потребителските сесси в memcached, като елиминираме риска от загуба ан информация и съответно изхвърляне на потребителите. Проблемът идва от това, че ако поддържате потребителската сесия изцяло в memcached, при изключване на memcached сървъри от масива или други промени ще се губи част от валидните сесии. Препоръката му е сесиите пак да се четат и пишат в memcached при всяко зареждане на страница, но периодично да се синхронизират с базата данни, която е авторитетния източник на информация относно валидността на сесиите.

В повечето случаи, с които съм се сбъсквал, не е било нужно да кеширам сесиите. По-печелившо се оказва кеширане на самите страници. Има обаче един проект, в който кеширането на страниците е неприложимо, а потребителите достатъчно много, за да искам да приложа прочетеното. А на вас налага ли ви се да прибягвате до подобни похвати?

Споделяне

Етикети: , , ,