Блогът на Гонзо

Позор!

Не, не вярвам, че някое старо момче
ще се съгласи да им каже мерси
защото днес е с дълги коси.

Ей на, намериха се. И то не кои да е, а най-успелите, онези, които ни даваха надежда, че и в България има място за рок. Групата, която изпя „Аз не съм комунист и никога няма да бъда!“ сега приема почести от агент Гоце!

Ако не сте се сетили за какво става дума, новината на деня е, че президентът е наградил Щурците с ордени “Св. св. Кирил и Методий”. Въпросът не е заслужават ли Щурците ордени или не. Естествено, че са заслужили много повече за това, че в продължение на 20 години свиреха рок в комунистическа България, че вдъхновяваха младите хора (и мен включително), че чрез музиката си ни даваха глътка свобода, когато ни беше нужна. Обаче от агент Гоце ли чакаха награда?

Не мога да не направя паралел с едно друго събитие, случило се точно на днешния ден през 1965 година. Преди 45 години кралица Елизабет II награждава The Beatles с ордените на Британската империя. Разликата с онова събитие е, че Джон Ленън връща своя в знак на протест срещу подкрепата на Британското правителство на войната във Виетнам.

Защо Щурците нямаха доблестта да откажат ордените, връчени им от бивш агент на Държавна сигурност?

Споделяне

Етикети: ,

5 коментара по “Позор!

 1. Method-X

  Може би, защото са го заслужили, а в тази държава, ако чакат награда от друг е по-вероятно да умрат. За мен е важна наградата, а не кой им я е дал. Гоце си е гоце. Един президент, който трябва да връчи наградата. Пък и досега май никой не се е сетил за тези хора.

  Не казвам, че Гоце е ултра мега як. Както казах, за мен е важна наградата. Не се съмнявам, че знаеш в какво положение е музиката в България в момента. Аз съм доволен, че Щурците получиха наградата, пък Гоце ще го оправят някой ден, но това не е тяхна работа!

  Това е моето съвсем скромно мнение :)

 2. Галин Рачев

  Съгласен съм с Method-X…наградата си е награда. Добре е все пак, че някой въобще се е сетил за награди. Едва ли това е идея на Първанов, но в случая той е президента…кво да направим. Иначе да, интересен факт: Президента – агент Гоце и парчето „Аз не съм комунист и никога няма да бъда“ и наградата :)

 3. Златото на мама

  И аз съм съгласен с по-горните. Наградата си е награда. Пък и ми писна всичко да се свързва с политиката. Според мен хората, които още плюят по комунистите ги поддържат живи. Осъзнайте се. Нито ще върнете миналото нито ще си го върнете на някой от миналото – целия негативизъм се изсипва върху главата на този, който го бълва по който и да е друг. Не случайно християнството към което и ние принадлежим официално учи, че дори на злото трябва да се отвръща с добро. Има голям смисъл в това, но който има уши да чуе и очи да види…

  Хубави дни

 4. Sasho

  Гонзо,
  Щурзите са били „контролирани“ бунтари, т.е. оставяни за били от партията да служат за отдушник на народното недовощвло.

  Все пак по-добре Щурзите, отклото западни групи. Така по всяко време, Щурзите могат да бъдат привикани и 2наставливани“ (каккто е ставало в историята им доста пъти).
  Факта, че Щирзите не винаги са били достатъхцно послучсни пък се компенсира с конторлираното им повявяване пре дпублика и контролираниоте им албуми.

  Абе нещо като Всяка Неделя – хем уж бунтарска, хем конторлирана, иили пък като Желио Желев :-)))

  Гонзо, ще ходиш ли тази гоидна на море – къде и кога? Че много ми се свири на китрата а и съм много надобрял :-)))

  Поздрави

Comments are closed.