Блогът на Гонзо

на 27 юни 2009 в Уеб, Коментарите са изключени за Пак кампания, и пак Майкрософт

Пак кампания, и пак Майкрософт

Годината е 2009та, CSS съществува от 1996та, новите версии на всички браузъри на пазара – от настолни до мобилни – имат чудесна поддръжка за текущия стандарт и дори и за бъдещия. Повечето клиенти за електронна поща също имат поне задоволителна поддръжка на HTML и CSS, но има една програма, чиято поддръжка е плачевна. Поради почти монополното положение на Майкрософт на пазара на офис – приложенията Outlook е най-използваната програма за електронна поща. Наскоро екипът, отговарящ за нея обяви, че и във следващата версия 2010 за изобразяване на писма, съдържащи HTML, ще се използва Word – програмата за текстообработка от пакета MS Office. Проблемът е, че поддръжката на уеб стандартите в Word  е плачевна – разпознават се само част от елементите на HTML, а поддръжката на CSS се изчерпва почти само с форматирането на текст. Това поставя сериозна бариера пред разработчиците, опитващи се да доставят по-красиви писма на потребителите си. За възможностите и проблемите при създаване на HTML писма съм разказал в тази статия, а ето и сравнение как Outlook 2003 и Outlook 2007 показват едно и също писмо. Ответната реакция на уеб-разработчиците и дизайнерите не закъсня – Email Standards Project, Campaign Monitor и Newism стартираха кампанията Let’s Fix It”, която набързо събра повече от 20000 отзива в Twitter. От Майкрософт отговориха, че целта им е да предложат на потребителите си богатите възможности и познатия интерфейс на Word за форматиране на текст. И още:

There is no widely-recognized consensus in the industry about what subset of HTML is appropriate for use in e-mail for interoperability. The “Email Standards Project” does not represent a sanctioned standard or an industry consensus in this area.

Първото изречение просто не е вярно. Съществуващият HTML стандарт (както и бъдещият) не прави разлика между уеб страница, електронна поща или дори настолно приложение. Същото важи и за CSS – независимо от това за какво се използва, един HTML документ трябва да съдържа определени елементи и може да съдържа всички останали, като визуалното представяне се контролира от CSS чрез цялата налична мощ на тези езици. Колкото до второто твърдение, Email Standarts Project е организация, чиято цел е по-бързото възприемане на уеб-стандартите от производителите на клиенти за електронна поща и достигането на високо ниво на съвместимост между тях по отношение на HTML  и CSS.

Трудно ми е да си представя, че след като дълго време Майкрософт се бориха да възвърнат доверието на уеб-разработчиците и да да създадат качествен продукт, отговарящ на техните и на потребителите очаквания (IE8), от компанията могат да продължат да вървят назад с Outlook. Въпреки, че вече използват WebKit в програмата за електронна поща за Mac Entourage, в Майкрософт са успели да си намерят оправдание и да оставят настрана собствения си rendering engine Трайдънт, както и по-добрите проекти с отворен код Gecko и WebKit.

Ако и на вас ви е омръзнало да обяснявате на недоволни клиенти защо email – кампаниите изглеждат плачевно в Outlook, ако и вие смятате, че потребителите заслужават да получат най-доброто и да могат да се наслаждават на същото богато съдържание в пощенския си клиент, каквото получават в браузъра си, помогнете да го поправим.

Споделяне

Етикети: , , , , ,