Блогът на Гонзо

Отиде си Ричард Райт

Днес на 65 годишна възраст почина Ричарт Райт, един от основателите на Pink Floyd. Той е починал от рак след продължително заболяване.

Ричард Уилямс Райт е роден на 28 юли 1943 г. в Лондон. По време на обучението си в Лондонския технически колеж се запознава с Роджър Уотърс и Ник Майсън и се присъединява към групата им Sigma 6. Към тях се присъединява и Сид Барет и така през 1965 г. се създава най-известната в историята прогресив рок група. В началото Ричард Райт и Сид Барет са определяни като основните движещи сили в Пинк Флойд. Негови композиции са The Great Gig In The Sky и Us And Them от албума Dark Side of the Moon, участва в композирането на Atom Heart Mother, Echoes и Shine On You Crazy Diamond. Напуска групата след излизането на The Wall поради конфликт между него и Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор, но след напускането на Роджър Уотърс отново записва с Пинк Флойд The Division Bell и A Momentary Lapse of Reason. През 2005та четиримата отново се събират за благотворителния концерт Live 8 в Лондон.

Той ще остане известен и със социалните си инициативи, посветени на борбата с нищетата.

Споделяне

Етикети: , ,

Един коментар по “Отиде си Ричард Райт

 1. martin

  вече повече от четвърт век като слушам ТЯХНАТА музика се чудя как може да я наричат подземна /буквално от underground/. Тя е ИЗВЪНЗЕМНА!!!
  Никога не съм виждал наживо Рич ,още по малко да съм стиснал десницата му или да съм му помогнал с нещо.
  Но той на мен ми е помогнал – да изживея страхотни мигове с ТЯХНАТА НАША музика като ученик , войник, студент и вече дълго след това.
  затова аз го чувствам като ПРИЯТЕЛ.
  Благодаря ти за всичко това РИЧ!
  с теб си отива и част от моето поколение , имам предвид хората които разбираха / а те за съжаление не са толкова много/ ТВОЯТА НАША МОЯ музика.
  колко е тъжно сега за нас тук без ТЕБ и може би чуваш отгоре как всички твои ПРИЯТЕЛИ , сред които се надявам да съм и аз викаме през сълзи :
  How We wish, how We wish you were here…………..

  не е тук мястото , но има ли някъде такъв сайт или форум , в който да си говорим за ТЯХ. пък и защо не се съберем някога да почетем РИЧ и да послушаме PINK FLOYD………..

  Ако някой има подобни идеи: mmt32@abv.bg

Comments are closed.