Блогът на Гонзо

на 27 август 2008 в Десктоп, Коментарите са изключени за Обработка на много картинки наведнъж в Линукс

Обработка на много картинки наведнъж в Линукс

Докато отразявах световното първенство в клас 470 за ветерани във Варна, пред мен за пореден път изникна един стар проблем. Как най-бързо и ефективно да избера най-добрите кадри от заснетото през деня и да ги подготвя за публикуване? Често казано, не знам как процедират професионалните фотографи, защото на всички регати, на които съм снимал, фотографите идват първия ден, правят няколко снимки, за предпочитане от брега, че да не си намокрят панталона, и си занимават. А резултат на от техния труд в медиите не съм попадал. От друга страна на световното за младежи миналата година в Бургас беше дошъл един австралиец – Бейли – който не жалеше техниката и снимаше от 5 метра екшъна на старта, по дистанцията, на знаците и накрая на финала. А снимките които правеше… класика! Та така, този път и аз разполагах със подходяща техника – ЕОС 400Д с обектив 100 – 300 мм, идеален за снимане на гонките. Обаче като нащракаш 1000 кадъра за деня, следва един дълъг процес на подбор и обработка на кадрите.

Подбор

Подпора извършвах по следния начин: преглеждам подред снимките с gThumb и всяка снимка, която ми хареса, копирам в отделна директория. gThumb има удобна команда в контекстното меню, която показва срисък с последните места, където сте копирали снимки.

Обработката

Тук идва трудното. За намаляване на размера на снимките може да се използва всяка програма за преглед на изображения, но аз имах нужда от допълнителна обработка. Проблемът е, че като снимате яхти в морето, е много трудно за апарата да намери най-добрите бленда и скорост автоматично. Освен това кадрите съдържат основно небе, море и бяла яхта с бели ветрила и малко цвят от екипажа. Първия ден отварях снимките една по една в GIMP, прилагах Auto Levels, коригирах нивата ръчно, ако ми се стори много тъмна снимката (да, след Auto Levels много често снимките ставаха твърде контрастни и тъмни) и кадрирах ако реша. Обаче това отнема цяла вечност, а исках да публикувам максимално бързо след като свържат гонките. В следващите дни се отказах от обработката и пусках снимките както са, но не се отказах да намеря начин да ги обработвам наведнъж. Ето до къде стигнах за сега:

GIMP

Това е най-подходяжата програма за моите нужди, достъпна за Линукс. И имам два варианта за използването и. Първият е разширението David’s Batch Processor, достъпно чрез пакетите от Убунту. Прави всичко, което ми е нужно, и още нещо. С мялко цъкане избирам снимките, които да обработя, операциите които да приложа и къде да запазя резултата и готово. Втория вариант е сам да напиша скрипт, който да прави това, което искам. Обаче аз съм мързелив и след като попаднах на готовото, загубих желание да чопля.

Phatch

Phatch е програмка специално за обработка на множество изображения. Чрез нея можете да запазите различни набори от операции и да ги прилагате по-късно върху множество от снимки. Обаче аз лично не получих желания резултат. Phatch борави като че ли с малко по-различна терминология от GIMP и оперцията, която предположих, че ще ми свърши работа, беше описана като Equalize Image Histogram. Но резултата беше прекалено контрастни изображения, в които детайла се губи. Това сигурно се дължи и на качеството на самите снимки, демек на задобективното у-во, така че още не съм низвергнал и този вариант.

Софтуерът, който съм описал се инсталира много лесно в Убунту благодарение на пакетния мениджър Synaptic. Следващия път, когато се наложи да снимам много и да публикувам бързо най-доброто, ще знам, че разполагам с нужните инструменти. Остава на направя и по-добри снимки, които да нямат нужда от много пипане, за да изглеждат добре. А снимките от Световното за ветерани в клас 470 можете да видите в галерията на bg-sail.org.

Споделяне

Етикети: , , , , , , , , ,