Блогът на Гонзо

Някои правила при създаване на HTML email

Ако искате да предложите атрактивен email бюлетин за вашите потребители, отговарящ на визията на сайта ви, ето няколко правила, с които ще трябва да се съобразите:

Правило номер едно – ако мислите, че всички получатели на бюлетина ще виждат едно и също, забравете!

Не, наистина, няма начин! Не само защото множеството различни клиенти за електронна поща ползват най-различни компоненти за визуализиране на HTML. Имайте предвид, че някои от тях използват някоя безпладна услука с уеб-интерфейс, а тези услуги прекарват съобщенията през всякакви филтри, за да ги почистят от нежелано съдържание и да защитят услугата си. Един пример – mail.bg ще премахне всякакъв CSS от съобщението, включително и style атрибутите, които биват заменяни с атрибути xsscleaned със същото съдържание, но абсолютно безполезни.

Правило номер две – забравете за уеб-стандартите!

След правило номер едно ще добавя само, че последната версия на MS Outlook използва HTML функционалността на MS Word.

И след като убих всичко детско у вас, ето и градивните съвети:

Използвайте таблици вместо плаващи div-ове

Така поне ще си гарантирате разположението на отделните елементи един спрямо друг. Избягвайте colspan и rowspan, някои клиенти не се оправят добре с тях. Използвайте фиксирани ширини за таблицата и колоните и предпочетете атрибути пред CSS.

Използвайте inline CSS

Въпреки, че повечето клиенти могат да си служат със style и link таговете, повечето уеб-услуги за електронна поща ги премахват или преименуват. Да, досадно е и писмото става огромно, но това е положението, нали искате да работи.

Използвайте външни картинки, хостнати на уеб-сървъра

Поставете пълните адреси на картинките в съобщението, като зададете размерите и поставите смислени alt атрибути. Повечето съвременни криенти не зареждат външните елементи автоматично, за това е важно да предоставите алтернативна информацияза тях.

И така, заключението е – колкото по-прост дизайн изберете за бюлетина си, толкова по-лесен ще е и вашия и живота на потребителите ви. И не забравяйте да предложите и тестови вариант на писмото, накои потребители може да си настроят приложението да показва само текстови писма. Тествайте бюлетина си и през различни спам филтри, защото една от характеристиките на спама е използването на HTML съобщения с повече код отколкото съдържание.

Още полезна информация по темата

Споделяне

Етикети: , ,

Един коментар по “Някои правила при създаване на HTML email

Comments are closed.