Блогът на Гонзо

Краят на една епоха

Днес е последния ден на GeoCities. Някъде през далечната 1997 (или 98 беше) търсех къде да сложа малкото си проектче за персонален сайт, посветен на ветроходството. А по това време Geocities беше най-популярния безплатен хостинг. Първоначално сайтът ми беше позициониран в „квартала“ Colosseum, но скоро GeoCities предложиха адреси на базата на потребителско име и адресът на моите плаващи странички стана geocities.com/gonzomir. Последва поглъщането от Yahoo!  – от тогава ми е акаунта там, дълго време сменях разни безплатни пощи, на които забравях паролата, не помня колко пъти се регистрирах в Hotmail преди MicroSoft да го купят.

Плаващите странички на Гонзо – така се казваше сайтът ми – смени няколко дизайна, върху него експерментирах с HTML и CSS, анимирани GIF-ове, image roll-overs, обичайните неща. Естествено всички тези експерименти са загубени, освен последния вариант на сайта, който беше видим в GeoCities до днес. Последното му обновяване е от 31 май 2000 година, скоро след това сайтът беше подсилен с малко PHP, за да избегна фреймовете, поради което търсих други хостинг-услуги, но те бързо престанаха да съществуват.

Разбрах за предстоящото затваряне на GeoCities още през април, когато Yahoo! престанаха да приемат нови регистрации за услугата. Реших да си дръпна сайта, да си го имам, но ми отне доста време, докато успея да изтегля файловете. Оказа се, че Yahoo! са спрели FTP достъпът за безплатната услуга, и трябваше да свалям файловете един по един. Е, накрая ги свалих, наложи се да разкарам кодът, който набутваха Yahoo! за да показват реклами, и ето го първия ми сайт в пълния му блясък – Плаващите странички на Гонзо.

А кой е твоят първи сайт? Имаше ли акаунт в GeoCities и какво хостваше там?

Споделяне

Етикети: ,

Един коментар по “Краят на една епоха

  1. ATV Shineray

    И моят първи личен сайт беше там, но поради прекалено бързият интернет по онова време бях принуден да го „местя“ в хит бг.

Comments are closed.