Блогът на Гонзо

The Blues Had A Baby And They Named It Rock’n’roll

Свикнали сме да асоциираме песните, които слушаме, със техния изпълнител. Казваме „Среща“ на Щурците, „I Want To Hold your Hand“ на The Beatles, „You Shook Me“ на Led Zeppelin… опаааа! Я да видим от къде идват някои от парчетата в първите албуми на Led Zeppelin?

Babe I’m Gonna Leave You

Bebe I’M Gonna Leave You е фолк-парче, записано за първи път от Anne Bredon през петдесетте, а през 1962 и от Joan Baez. Смята се, че именно нейното изпълнение е в основата на интерпретацията на Led Zeppelin.

Babe I’m Gonna Leave You – Led Zeppelin
Babe I’m Gonna Leave You – Joan Baez

You Shook Me

Написана от Willie Dixon и J. B. Lenoir, тази песен е записана от Muddy Waters през 1962. Led Zeppelin я включват в първия си албум през 1969 и е неизменна част от концертите им. Не можах да намеря изпълнението на Muddy Waters, но пък ми попадна запис на Willie Dixon, насладете се.

You Shook Me – Led Zeppelin
You Shook Me – Willie Dixon

I Can’t Quit You Baby

Още едно парче на Willie Dixon от първия албум на Led Zeppelin. Otis Rush записва това парче през 1952 и достига до Top 10 класацията за Rythm&Blues през 1956, през 1967 парчето е записано и от John Mayall’s Bluesbreakers.

I Can’t Quit You Babe – Led Zeppelin
I Can’t Quit You Babe – Willie Dixon

Bring It On Home

Докато авторите на предишните парчета са коректно отбелязани на обложките на албумите, това парче от втория албум на Led Zeppelin е подписано Page & Plant. Обърнете внимание обаче на началото на парчето и го сравнете с изпънението на Sonny Boy Williamson.

Bring It On Home – Led Zeppelin
Bring It On Home – Sonny Boy Williamson

Gallows Pole

Отново фолклор, историята за момичето, което чака да бъде спасено от бесилото се разказва в много песни от Латвия, Швеция, Германия, Финландия. Първият познат запис на английски е на Huddie Ledbetter през 1939 година.

Gallows Pole – Led Zeppelin

Забележки и благодарности

Всички права върху записите в тази публикация са запазени и са собственост на съответните правоносители (или както там се казва).

Благодаря на Стоян, че ме открехна за Yahoo! Media Player, благодарение на който можете да слушате парчетата без изрично да ги теглите. Всъщност отдавна вече не ползвам Yahoo! Media Player, а собствен скрипт, който използва вградените възможности на браузърите.

Етикети: , , , , , ,

5 коментара по “The Blues Had A Baby And They Named It Rock’n’roll

 1. Гонзо

  Мда, плейъра е готин, но ще изместя скрипта от HEAD в самия пост, че малко тегаво се зарежда и бави целия сайт. Не е най-чистия вариант, но че направя компромис.
  А Цепелин… няма какво да се каже повече ;-)

 2. Stoyan

  iako! A az prez vsichkite tezi godini biah ubeden che „Babe I’m gonna leave“ you si e na Zeppelin

  Naistina interesno kak „Bring it on home“ e podpisano s Page/Plant

 3. Гонзо

  @Stoyan – E baby I’m Gonna Leave You си е ясно че е фолк… Поне аз го знам отдавна. А в Bring It On Home само началото е автентичния блус, нататъка е като крокодила – нема нищо общо. Но и в Last.fm има такива коментари в старницата на Sonny Boy Williamson.

  @Sasho – Не знам колко е вярно, като ми прати линка тогава веднага го отбелязах, и на други места имаше информация, но мъглява. Пейдж някъде казва, че няма как да стане преди септември, щото имат други ангажименти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *