Блогът на Гонзо

Когато музиката свърши…

Сигурно вече всички са прочели, че след няколко дни last.fm ще спре безплатното излъчване на музика в Интернет. Услугата ще продължи да е безплатна в САЩ, Германия и Великобритания, но гражданите на всички останали държави ще трябва да плащат по 3 евро на месец, ако искат да слушат музика от last.fm. Освен ако не живеете под стъклен похлупак, сте наясно, че икономическата криза няма как да не се отрази на подобни услуги. След като още преди години Pandora спря услугата си извън САЩ, а в последните месеци много уеб-услуги затвориха или станаха платени, ходът на last.fm не трябва да ни учудва. Въпреки това повечето потребители не приемат промяната с разбиране, само разгледайте коментарите в блога на last.fm. И аз съжалявам, че няма да мога да слушам препоръчаните ми групи или групите, които харесват приятелите ми, но като се замисля, май ще продължа да ползвам last.fm, защото е може би най-богатата библиотека с информация за съвременната музика. И точно този факт подсилва два от най-смислените доводи на недоволните потребители:

Всички потребители, подавайки данни за слушаните от тях песни, помагат за изграждането на самата услуга. Сайтът никога не би могъл толкова добре да напипа музикалния ви вкус и да ви предложи непознати за вас изпълнители без огромния обем от данни, натрупан благодарение на потребителите. Освен това огромната библиотека с информация за изпълнителите – биографии, снимки, дискографии, етикети – е събрана пак благодарение на потребителите, следвайки утъпкания от Уикипедия път.

Втория довод срещу преминаването към абонаментна услуга идва от независимите лейбъли, качили огромно количество записи в сайта, много от тах под свободни лицензи. Една голяма част от тях са извън САЩ, Великобритания и Германия и са адресирани към потребители, които след 30 март ще трябва да плащат, което заниче, че аудиторията, до която ще достигат записите силно ще се свие. Last.fm претендира да има най-богатата колекция от музика, но какво ще стане, ако независимите лейбъли изтеглят изпълнителите си от last.fm? Какво ще стане, ако лейбъли и промоутъри спрат да публикуват информация за концерти и фестивали?

Има и още едно нещо, което ме притеснява – думичката е дискриминация. Централата на last.fm е базирана в Лондон, т.е. в Европейския съюз. Тогава различната цена за граждани на различни страни от Съюза не противоречи ли на общностното законодателство? Не съм юрист, за да мога да изкажа компетентно мнение, но още в момента в който прочетох за кои страни услугата ще е безплатна, в главата ми започна да се върти този казус. Сигурно юристите на last.fm са си опекли работата, но това не пречи да недоволстваме, нали?

Споделяне

Етикети: , , ,

Един коментар по “Когато музиката свърши…

  1. Гонзо

    Вчера Last.fm обявиха промяна в първоначалните планове, но тя е по-скоро техническа – отлагат въвеждането на изцяло абонаментната услуга до решаване на проблемите с разплащанията. В публикацията в блога поясняват също някои неща около решението да направят тази стъпка.

    За съжаление тази промяна по-скоро ще ме откаже да си платя абонамент. Имах идея да използвам Last.fm, за да си създавам плейлисти към публикациите, вместо да качвам mp3 файлове. Обаче читателите няма да могат да ги слушат, освен ако не са си платили и те. ТЪПООО, не става… За сега ще си поиграя, за да не могат файловете да бъдат теглени от външни линкове.

    В един коментар има изброени доста алтеранивни услуги, но да не забравяме, че и те могат да поддадат под натиска на издателските и разпространителските компании.

Comments are closed.