Блогът на Гонзо

Кампанията срещу IE6 и къде сме ние

Не може да не сте разбрали за кампанията за подмяна на Internet Explorer 6. След като на 17 февруари някои от най-големите сайтове в Норвегия показаха предупреждения на потребителите на IE6 да обновят браузъра си, а дискусии по темата вече вървяха из блогосферата (моята публикация е точно от 17 февруари) и след като Майкрософт подкрепиха кампанията и също насърчиха потребителите да обновят браузъра си, не беше трудно да си представим края на IE6. И наистина дялът на IE6 в Норвегия стремително намалява. Всъщност първият голям сайт, който изхвърли шеста версия беше MobileMe на Apple, а 37Signals спряха да поддържат тази версия на Explorer още в края на миналата година (намерено през NeXt), а през декември и Gmail прикани потребителите си да влязат в крак с времето. Facebook също се включи в кампанията, така че тя вече обхваща с пълна сила целия свят. Още подробности, статии, публикации от блогове и указания как да се включите можете да намерите в нарочното wiki, създадено по случая. Целта на кампанията е на 27 август тази година (осмия рожден ден на Internet Explorer версия 6) да се спре поддръжката на този браузър.

И след като разказах в общи линии какво става на фронта, ми се ще да направя и един кратък преглед на местната блогопреса. Като че ли у нас нямаше кой знае какъв отзвук кампанията, въпреки че от доста време различни хора поставят предупреждения към потребителите на сайтовете си, а въпроса е разискван тук и там. Търсенето в Гугъл не ми връща кой знае колко резултати по темата, Иво Станков е микроблогнал в едно23, Радо е пуснал връзка към статията в Wired, Мишел сподели вижданията си по проблема, и в блогът на 3d Web design също има публикация по темата. Най-голям интерес за мен предизвика обаче едно мини интервю с различни уеб-дизайнери в блога на Иван Пидов. Странното за мен е, че само Никола Сивков е категорично срещу IE6. Останалите са в пасивната позиция да се съобразяват изцяло с потребителите от страх да не загубят няколко потребителя. За съжаление с този подход ще ни се налага още много дълго време да се съобразяваме с остарели браузъри.

Споделяне

Етикети: , ,

8 коментара по “Кампанията срещу IE6 и къде сме ние

 1. Michel

  Още интересно по темата:

  http://www.bringdownie6.com

  Кампанията е на dot net magazine (UK) и е съвсем отскоро. А това списание има доста влияние, в Англия (и не само).

  Така че вълната набира сила…

  Според мен, на IE6 му остават не повече от 6-12 месеца относителна популярност, и след това съвсем ще залезе, както Netscape 4.7/4.8 преди няколко години. Примерно, в моя блог, статистиките показват стабилно нисък процент на потребителите с IE6 – под 15%, а над 50% са с Firefox… :)

 2. Гонзо

  Не бях видял кампанията на .net, надявам се че ще пуснат статията и в българския брой.

  При мен статистиката е подобна, май са малко повече IE-тата, най-вече от посещения към публикациите за пътувания. Но в по-посещавани сайтове с по-широка аудитория процента на IE6 достига до 30…

 3. Иван Пидов

  Първото, което искам да кажа е: Радвам се, че интервюто ми ти е направило впечатление и че (надявам се) ти е харесало ;)

  Сега по темата. Като начинаещ в html/css не се смятам за голям авторитет или разбирач, но противно на повечето от изказалите се в блога ми Дизайнери аз смятам, че този браузър трябва тотално да бъде отрязан. След като ми създава проблеми, дори на мен, човек с 3-4 часа практика в кодирането на дизайни…

  А една кампания за отрязването на браузъра трябва да се подхване или от голяма група хора или от няколко от големите сайтове… Защото 5 блога – бил моя, твоят, на мишел, на Иво Станков или на който и да е друг, едва ли ще направят впечатление и ще дадат нужният отзвук…

 4. Гонзо

  Да, прав си, че само с няколко блога няма да стане, но от някъде трябва да се започне. В няколко проекта, които сега захващаме във фирмата, в която работя, смятаме да не губим излишен ресурс в борба с шестицата, сигурен съм, че и други ще постъпят по този начин.

 5. Michel

  Бе гледайте там нещо да се вижда в IE и да не e total mess просто и всичко е ОК:)

  На IE му подавам GIF-ове вместо PNG-alpha. И други разлики има, общо взето, ако layout-а е ОК, значи става… :-)

  Скоро 8 и 7 ще му „изядат“ пазара…

 6. Гонзо

  Е това е идеята, даже може и да не си играем да правим GIF-ове… Ще видим, зависи колко време ще имаме.

 7. Tuzemec

  @Michel – ВСИЧКИ браузъри показват png8 с alpha transparency. Само IE6 прави частично прозрачните пиксели – напълно прозрачни такива. А това мисля е достатъчно добър компромис. :-) Няма нужда от различни изображения.

 8. Michel

  Мдам, обаче PNG8 е ограничено като брой цветове до под 256, точно както GIF форматът, а това често не е достатъчно… Докато PNG32 позволява до 16+ милиона цвята и прозрачност alpha. Което е за предпочитане:)

  Ако имам оригиналите PNG32+alpha, просто махам прозрачността и правя GIF или PNG но без прозрачност, ре-експортирам и ги подавам на IE6 (cond. comments). С по-сложни хакове (JS библиотеки за оправяне с alpha проблема и тн) не ми се занимава, а и няма смисъл… който има модерен браузър, ще види по-хубав сайт! ;-)

Comments are closed.