Блогът на Гонзо

на 28 юни 2009 в Уеб, Коментарите са изключени за Какво е общото между уеб-дизйна, управлението на Тачър и икономическата криза?

Какво е общото между уеб-дизйна, управлението на Тачър и икономическата криза?

Днес  Анди Кларк е публикувал една уникална презентация –Walls Come Tumbling Down. От нея можете да научите как икономическата криза във Великобритания през 80те е обединила хората в стемежа им за по-добър живот (не мога да не си направя паралели с нашата действителност), как да извлечем ползи от настоящия период на рецесия, и как да подобрим процеса по създаване на един сайт. Най-съществената част от презентацията показва един нов (поне за графичните дизайнери) начин за дизайн за уеб чрез примери от работата на Анди върху новия New Internationalist. Вместо тромавия откъм правене на промени процес статична картинка – подпис от клиента – кодиране – интеграция със CMS, Анди представя процес на дизайн в браузъра, без фалшивите представи и нереалистичните очаквания, които създават картинките.

Time to discard outdated workflows

Developing new workflows based on creativity

Designing in a browser with markup and CSS

It’s time to stop showing clients static design visuals

Web sites should not look the same in every browser

Repeat: Web sites should not look the same in every browser

Designing a system, not a page

Това са някои от основните точки от презентацията на Анди Кларк, която е задължително четиво за всеки уеб-дизайнер.

Въпреки, че аз не съм дизайнер и в работата ми почти не се налага да взимам решения относно визията на сайтовете, при работата ми върху този блог и други странични проекти процесът винаги е бил нещо подобно на описания от Анди. В началото е структурата и съдържанието, след това постепенно добавям стил към различните елементи, докато достигна до задоволителен резултат. И аз предпочитам да използвам CSS, за да оформя заоблени ъгли, падащи букви или други ефекти, дори и да не се виждат от всички потребители. Всъщност аз мога да преживея доста повече разлики в изгледа на сайта между различните браузъри, стига той да остава ползваем. Васко Кръпката обичаше да казва „Никой не е умрял от разстроена китара“ – и никой няма да умре, ако визията на сайта, който чете, не е пихел по пихел с картинката, която дизайнера е сътворил във Photoshop.

Споделяне