Блогът на Гонзо

на 16 ноември 2008 в Десктоп, Коментарите са изключени за Инсталиране на DVDStyler на Ubuntu 8.10

Инсталиране на DVDStyler на Ubuntu 8.10

Преди известно време гръмна диска с операционната система на домашния компютър и се наложи да преинсталирам системата. Добре, че всички ценни файлове бяха на друг диск, иначе загубите щяха да са огромни! Та така, инсталацията естествено мина гладко, но следва една дълга процедура по възстановяване на предишния набор от инструменти, защото не помня всички програмки, които съм инсталирал за щяло и нещяло и които изведнъж вземат, че потрябват. Една от тези програмки е DVDStyler, с която си правим DVD-тата със семейните спомени. Да, обаче програмката не е включена в дистрибуцията и инсталацията се оказа голяма мъка. Първо, пакетите от официалните разработчици имат неудовлетворими зависимости. Пробвах и по-стари версии, но и те зависят от mkisofs, който е заменен в 8.10 от genisofs. Не че не мога да ги разменя, но не се знае коя друга програма ще изпищи. След това добавих хранилището на medibuntu.org, но се оказа, че там го няма dvdstyler. Изтеглих пакета с изходния код, за да си направя сам пакета, но след като инсталирах купчина пакети, за да удовлетворя зависимостите, компилирането даваше грешки. Понеже не отбирам от тия работи, отново се обърнах към Google и съвсем случайно попаднах на решението на проблема – хранилището на Akirad Project. Следвах инструкцийте за инсталация и сега имам новата версия на DVDStyler, която е доста по-добра от тази, която ползвахме преди. Ето и самите инструкции:

Изпълнявате следната команда:

wget -c http://akirad.cinelerra.org/pool/addakirad.deb && sudo dpkg -i addakirad.deb

Тя добавя съм списъка с хранилища това на Akirad Project, което съответства на вашата версия на Ubuntu. След това си отворете Synaptic, обновете списъците с пакети и инсталирайте каквото ви се иска. Новите програми, предоставяни от това хранилище са:

  • cinelerracv (x86 and x86_64 without opengl 2.0 video card)*
  • cinelerracv-gl (x86 e x86_64 with opengl 2.0 video card)*
  • cinelerracv-smp (multiprocessors, also with opengl 2.0 video card)*
  • cinelerra-swtc ( a shapewipe video transitions collection for cinelerra )
  • cinelerra4-repack ( repack of official heroine warrior cinalerra with localization – only for hardy )
  • open movie editor (latest)
  • frei0r-plugins ( usefull with openmovie editor )
  • dvdstyler
  • qdvdauthor-akirad (with some fix)
  • lives ( LiVES is a Video Editing System )

Още нещо полезно – докато се опитвах да компилирам DVDStyler, се наложи да разбера в кой точно пакет се съдържа файла wx-config. Да, обаче и packages.ubuntu.org  и packages.debian.org не връщат никакъв резултат. Отговорът на загадката намерих във форумите на Убунту – libwxgtk2.6-dev.

UPDATE: Оказа се, че пакетът, който съм инсталирал е счупен и DVDStyler се чупи при опит да се създаде DVD. Във форума на проекта в SourceForge намерих решението на проблема – DVDStyler си имал нормално хранилище. Вече се генерира първото DVD.

Споделяне

Етикети: , , , , , , ,