Блогът на Гонзо

на 22 октомври 2008 в Пътуване, Коментарите са изключени за Есенната ваканция приключи

Есенната ваканция приключи

След почти две седмици далече от сивотата на ежедневието този понеделник отново се потопих в морето от работа. Но споменът от къпането в Средиземното море и слънчевите лъчи на Испания още ми топлят сърцето. Сред четири полета (WizzAir, EasyJet, BerlinAir, WizzAir) и 600 километра с кола из Майорка, обиколки на Бергамо, Палма де Майорка, много градчета (и по грешка курорти) на Майорка и бърз преглед на забележителностите на Барселона насъбрахме около 1500 снимки и много впечатления. Сега накратко ще разкажа за пътуването, а подробни пътеписи за посетените места ще има по-натам.

Бергамо

Основната цел на пътуването беше Майорка, но тъй като няма директни полети на нискотарифни авиокомпании до там, трябваше да измислим маршрут с прекачване. Бяхме взели билети през Валенсия, но по стечение на обстоятелствата те изгоряха и Мира състави нов план през Милано. Първия полет беше София – Бергамо и самолета беше пълен с гастербайтери и фьешъни, тръгнали на пазар в Милано. Ние обаче бяхме избрали едно китно хостелче в покрайнините на Бергамо, за да можем да разгледаме града. Бергамо е малък град в подножието на Алпите, на 60 километра от Милано. Старата част на града, Cita Alta (Горния град, защото се намира на върха на хълм) е доста приятно място за разходка – малки калдъръмени улички, приятни кафенета и ресторантчета по китните пиаци и панорамна гледка от високите стени на средновековната крепостна стена, ограждаща града. Новата част на града не е толкова интересна, но сградите в жилищния квартал, в който се намираше хостела, ни бяха доста интересни. За разглеждане на града един ден стига, ние имахме ден и половина.

Майорка

Полетът до Палма беше от летище Малпенса, така че прекарахме един мързелив следобед в един парк в Милано и след това почти час в задръстванията по магистралата на излизане от града, за да стигнем до летището. В Палма кацнахме вечерта, лелята на Мира ни чакаше на летището и от там право в апартамента и да поспим. Последваха два дни за разглеждане на столицата на острова – средновековни крепости, катедрали, малки улички с китни заведенийца и доста неща за снимане. Следващите три дни наехме кола и обикаляхме острова. Бяхме на най-южната му точка, видяхме прекрасни малки плажове в издълбани в скалите заливчета, малки рибарски пристанища и удивително красиви пейзажи. Видяхме и курортите, на които искат да подражават нашите такива (даже са ги надминали), добре че беше октомври и бяха останали малко семейства англичани и немци, през лятото ще да е ад! Последния ден преди полета успяхме да отидем до едно курортче, чийто плаж беше в издълбан навътре залив и от който всъщност не се вижда хоризонт.

Барселона

След кратък полет над морето се озовахме в Барселона. Имаше леко разминаване в мястото на срещата с Ани, но се намерихме и тя ни заведе в квартирата, която делят с Влади – брятовчедката на Мира – и като се понастанихме, хукнахме да се потопим в атмосферата на града. Много ни хареса вечерната разходка в стария център на града, намерих много симпатично барче, но втори път не можем да стигнем до него (не че не опитахме). В следващите дни разгледахме задължителните забележителности – Саграда Фамилия, парка Гюел и останалите шедьоври на Гауди, както и останалите архитектурни забележителности, включени в един от маршрутите от джобния пътеводител на града. След кратка разходка по пристанището се гмурнахме в аквариума, за да се дивим на шаренията на морските обитатели, и да се скъсаме да правим снимки, повечето от които се оказаха в кошчето. Разгледахме и морския музей по мое желания, на Мира накрая доста и доскуча, но аз се нагледах на модели на кораби, истински лодки, навигационни инструменти и карти. Не пропускахме и трите вечери в Барселона да се загубим из малките улички на стария град, да се любуваме на играта на светлините по фасадите на сградите и да се разтъпчем по стъргалото. И естествено да пием по едно – две – три в някое барче с атмосфера.

Прибрахме се в София в петък, 17 октомври, късно вечерта и събота и неделя рекарахме в разопаковане на багаж и оправяне на къщата след отсъствието ни.

Човек и добре да живее, се прибира вкъщи. И се слива отново със сивотата на ежедневието по-бързо отколкото си представя. Очаквайте обаче по-подробни разкази за посетените от нас места, както и впечатленията ни от нискотарифните компании, местата за хранене и пиене в посетените градове.

Споделяне

Етикети: , , , , ,