Блогът на Гонзо

на 17 май 2010 в Музика, Коментарите са изключени за Дяволската музика

Дяволската музика

В петък, малко след 21 часа София бе премазана от цял влак с рокендрол, управляван от един мъж, невинно изглеждащ в ученическата си униформа, но иначе превъплъщение на самия дявол. И как иначе един 55 годишен чичка ще тича и подскача по сцената в продължение на два часа? Кой би се зарадвал на задника на стар шотландец, ако не е изскушен от самия дявол? Аз видях 60 000 души да реват в екстаз при вида на задните части на Ангъс и да пеят с цяло гърло песни във възхвала на Луцифер, вдигнали над главите си знака на Антихриста.

Връзката между рока и дявола всъщност е много стара и е поредното наследство от блуса. Старата легенда разказва, че ако блус – китарист застане на пуст кръстопът по време на пълнолуние, самият дявол ще дойде да настрои китарата му и от този момент нататък той ще стане най-добрият китарист, ще има много почитатели и т.н. Легендата най-често е свързвана с Робърт Джонсън, но и много преди него е разказвана и за други изпълнители.

Early this morning when you knocked upon my door
Early this morning, umb, when you knocked upon my door
And I said, ‘Hello, Satan, I believe it’s time to go,’

През 60те години на 20 век музиката на Джонсън е преоткрита от младежите във Великобритания, един от тях дори превръща неговите песни в химни на психеделичния блус-рок. Странното е, че за него тогава пишат по стените, че е бог.

Малко по-късно легендата за сделката с дявола става доста популярна по отношение Led Zeppelin, чиято музика също черпи страшната си мощ от наследството на блуса. За тях това не е съвсем без основание, като се има предвид, че Джими Пейдж е голям почитател на сатаниста Алекс Кроули, колекционира всякакви предмети, притежавани от него и дори пише музиката за филм, посветен на него (но никога не я завършва). И не само той е почитател на Алекс Кроули, много други рок- и поп-изпълнители се заиграват със сатанизма, което пък води до истерично въртене на плочи отзад – напред и търсене на скрити послания. И когато човек иска да чуе нещо, той неизменно ще го чуе. Повече по въпроса можете да прочетете във форума на Радио Рок Хит.

Покажете че сте младежи, изтанцувайте един валс!

Тази реплика е отправена от учител-моралист към купонясващите с The Rolling Stones младежи (ако не сещате веднага от кой филм е, си залепете сами черната точка на челото и марш към кино Одеон!). Иронията е, че един век преди това валсът също е бил анатемосван като неморален танц, идващ от самия дявол. Причината естествено е фриволната близост между партньорите, която за тогавашните разбирания е доста смущаваща. По същия начин през двадесети век пастори и проповедници забраняват на енориашите си да посещават концертите на The Beatles, Ку-клукс Клан изгарят техни чучела, в отговор на което Джон Ленън изтърсва, че те са по-известни от Иисус, което пък им навлича и гнева на Ватикана.

Тенденцията да се демонизира рок-музиката достига своя апогей от тъмната страна на Стената, където официалната пропаганда прави всичко възможно, за да отклони младежите от пагубното влияние на тези нечовешки звуци от преизподнята. Предлагам на вашето внимание една статия в teenproblem.net, където са цитирани съветски учени, и ще ви припомна списъкът на Комсомола със забранени изпълнители. Аз пък си спомням как като бях малък ми разказваха, че KISS излизали на сцената с автомати, качвали на сцената деца от публиката, и ги застрелвали… Верно са ми ги разправяли такива!

За финал да ви питам, усетихте ли студения дъх на Нечестивия в петък на стадиона? Изкуши ли ви Луцифер? Призоваха ли ви камбаните на Ада да продадете душата си?

Споделяне

Етикети: , , , , , ,