Блогът на Гонзо

на 23 септември 2008 в Десктоп, Уеб, Коментарите са изключени за Да организираме мрежата с Firefox

Да организираме мрежата с Firefox

В огромния поток от информация, който преминава покрай нас как да успеем да отсеем полезната и да я запазим за по-нататъшен преглед? Класическите отметки в браузъра ни предоставят минималното необходимо, за да запомните страниците, които ви интересуват за по-късен преглед или справка при нужда. Подредени в директории подобно на файловете в компютъра, отметките са универсалния начин да съхраните важните за вас уеб-страници. Новата версия на Огнената лисица е една крачка напред пред останалите браузъри с доста по-големи възможности за организиране на отметките – освен да ги подредите в папки, можете да добавите етикети към всяка отметка, а обединяването на отметките с историята на посетените страници в обща библиотека позволява да отбележите страниците дори и на другия ден. Но и това не помага, ако искате да си отбележите в офиса нещо, което да прегледате довечера вкъщи. Тук на помощ идват разширенията за Firefox.

Bookmark Sync and Sort

Чрез това разширение можете да синхронизирате отметките си между няколко компютъра, като ги съхранявате на отдалечен сървър. Разширението поддържа FTP и WebDAV протоколи и много успешно поддържа еднакъв набор от отметки между работния и домашния компютър. Не съм го пробвал с Firefox 3 и не знам как се справя с етикетите, но мога да кажа, че ми беше от голяма полза преди.

Ако обаче отметките не са най-удобния начин да организирате полезните връзки, ето няколко разширения, които могат да се окажат полезни

Jeteye

Jeteye е разширение, чрез което организирате връзки, картинки и бележки в така наречените джетпакова (jetpacks). Тук е мястото да спомена, че бях част от екипа, който подготви първата публична бета на този продукт. След като се регистрирате в сайта jeteye.com, и се аутентикирате в разширението, можете да започнете. Чрез провлачване на произволна връзка или таб в зоната за пускне на неща в страничната лента на разширението, вие създавате джетпак и добавяте елемент към него. Ако маркирате част от текста в някой сайт, и завлачите селекцията в някой джетпак, това се превръща в текстова бележка. Създадените от вас джетпакове можете да споделите с други потребители на Jeteye, да ги направите публични или да ги запазите за себе си. Освен за Firefox, има и разширение за IE.

Google Notebook

Гугъл естествено е навсякъде. Услугата им Notebook предлага почти същата функционалност като Jeteye, двете системи тръгнаха по едно и също време. За разлика от Jeteye обаче, от Гугъл са запазили пълната функционалност на системата и в уебсайта и. Самото разширение представлява малко прозорче, разположено във прозореца на браузъра, което можете да отворите като отделен прозорец. Тук връзките се организират в отделни бележници, като във всеки бележник можете да организирате събраните бележки в секции. Самото отбелязване става най-лесно с бутон в контекстното меню на страницата, ако маркирате текст, той се превръща в описание на запазената връзка.

Kaboodle

Въпреки, че от сайта на разширението изглежда, че е доста по-популярно от други такива, аз не можах да разуча добре как да го ползвам пълноценно. Сайта kaboodle.com прилича повече на шопинг – социална мрежа, но ще е най-добре сами да прецените дали си струва или не.

Има и още подобни разширения, които не съм изпробвал, ще се радвам да чуя обаче отзиви за тах. Какво да правим обаче, ако просто искаме да си отбележин нещо интересно за по-късно, без да се затрупвате с огромна колекция от връзки, които няма да последвате втори път? Има разширения, които ще задоволят и тази нужда на уеб-сърфистите.

Netscape Link Pad

Това беше стандартна функционалност на Netscape, но този браузър остана в миналото. Естествено, разработчиците не погребаха полезните възможности заедно със самия браузър и сега Link Pad е разширение за Лиско. То представлява странична лента, в която да завлачвате връзки към сайтове са по-късно прочитане.

Read It Later

Това разширение добавя малка иконка в адресната лента, чрез която да отбелязвате текущата страница за по-късен прочит. Достъпът до спсъкът с маркираните страници се осъществява от бутон вдясно от адресната лентата. След като прочетете отбелязана вече статия, можете да я маркирате като прочетена и тя вече няма да се появява в списъка. Освен това можете да синхронизирате списъка с друг компютър, като настроите разширението на двата компютъра да пазят списъка на сървър. Освен това можете да запазите отбелязаните страници за четене офлайн или да стигнете до тях чрез RSS емисия отвсякъде.

Макар че това далеч не са всички възможни начини да организирате купищата интересни статии в мрежата, поне вече имате представа за някои от възможностите да се справите с наситения поток информация. Ако вие ползвате други разширения или услуги, споделете ги, като оставите коментар, или напишете в своя брог и пуснете връзка към статията тук.

Споделяне

Етикети: , , , , , , ,