Блогът на Гонзо

на 15 октомври 2009 в Уеб, Коментарите са изключени за Време ли е да се сбогуваме с IE6 – серия втора

Време ли е да се сбогуваме с IE6 – серия втора

Преди време писах за кампаниите, подканящи потребителите да обновят браузърите си и да престанат да използват IE6, и приканващи дизайнерите и разработчиците да ограничат поддръжката на този браузър. Доста неща се изписаха по темата от тогава, много хора псуват браузъра, други вадят статистики. Междувременно аз леко промених вижданията си. Всъщност все още смятам, че е крайно време да спрем да губим време и нерви, за да докараме същия изглед в IE6, на който се радват и потребителите на съвременни браузъри. Работата е там, че част от мненията против IE6 бяха доста крайни, дори се стигаше до предложения за пълно отрязване на достъпа на потребители с този браузър до сайта. А това както се сещате въобще не е добра идея и е в разрез с цялата идея за достъпност на уеб сайтовете независимо от използвания браузър, ОС или хардуер.

При последната промяна на темата на този блог премахнах предупреждението към потребителите на IE6, че версията на браузърът им е стара. Бях се изкушил да поставя предупреждение, имитиращо функционалност на самия браузър, което, съгласявам се, не е чак толкова добре. Предвиждам отново да поставя съобщение, но този път по-ненатрапчиво и щадящо потребителите.

Всъщност след като прочетох различни коментари и мнения, стигнах до извода, че относително високият процент на потребители с IE6 не е непременно лошо. Лош е стремежът да им се предостави същото потребителско преживяване както и на потребителите на модерни браузъри. Хубавата страна на високия процент потребители на IE6 е, че това ни напомня, че не всички  посетители на сайта ни се радват на възможгността да ползват най-новата версия на последно поколение графичен браузър. Някои просто не могат да си позволят достатъчно мощен компютър или iPhone 3G, други въобще не могат да се насладят на прекрасната визия на сайта, но това не значи, че трябва да им отказваме достъп до сайта. Напротив, трябва да се погрижим и те да могат да достигнат до съдържанието, нито повече, нито по-малко.

Наличието на IE6 ни дава възможност да се погрижим сайтът да е достъпен и за хората, лишени от екстрите на съвременните браузъри. Не е необходимо да хвърляме време и усилия да докараме същата визия и функционалност, като в IE8 или Firefox 3.5. Просто трябва съдържанието да може да бъде прочетено и разбрано. Използвайте HTML, за да опишете правилно структурата на страницата (а не как тя изглежда), и можете да я покажете дори без стилове на потребителите на IE6. Ако все пак държите да покажете някакъв дизайн, задайте цветове и шрифтове (IE6 поддържа дори @font-face с шрифтове в EOT формат), разпределете белите пространства, и сте готови.

Споделяне

Етикети: , ,