Блогът на Гонзо

Време ли е да изхвърлим Internet Explorer 6 на боклука?

Наскоро отново попаднах на текст, повдигащ въпроса за усилията, които полагаме, за да работят сайтовете в IE6. Робърт Ниман приканва да спрем поддръжката на този вече доста остарял браузър и да приканим потребителите да използват съвременен такъв.

Be as polite and respectful to your end users as possible. Inform them that Internet Explorer 6 will no longer be supported due to non-justifiable costs and a strongly declining user base. Give them detailed instructions and links how to upgrade to a later version of Internet Explorer or any other web browser, and present them with screenshots and step-by-step guides accompanying them through an upgrade.

Robert Nyman

Естествено, за да спрем да се занимаваме с IE6, трябва да убедим и клиентите си да причинят това неудобство на потребителите си. Признавам, че този подход не е приложим за всеки сайт, но в много случай можем да си позволим сайтът да не изглежда съвсем както трябва за част от потребителите. Според статистиките на няколко български сайта, до които имам достъп, има около 60% потребители на IE, половината от които са все още със шеста версия. Това прави около 30% браузъри за обновяване, горе-долу колкото са потребителите на Firefox в България.

Преди доста време ми беше хрумнала подобна идея и я споделих в коментар към една публикация на Никола Павлов, където се обсъждаше кампания за приканване на потребителите да сменят IE. Дълго време само си мислих за това, но сега вече мисля да направя нещо. Всъщност, препрочитайки коментарите, забелязах, че Васил Тошков е показал едно учтиво към потребителите решение, каквото си мислех да използвам и аз.

И така, като начало направих така, че всички потребители на IE6, посещаващи този сайт, да виждат едно предупреждение, приканващо ги да обновят браузъра си с по-съвременен, с връзка към страница с повече подробности. Същевременно премахвам част от CSS правилата, поставени специално, за да коригират неправилното поведение на IE6.

За да направя това, естествено използвах условни коментари, с които добавих необходимия HTML и javascript. Опитах да направя съобщетието да изглежда подобно на вградените в браузъра предупреждения (като за липсващи plugin-и, блокиране на popup прозорци и т.н.).

Ако и вие искате да приканите потребителите си да изоставят IE 6, но не ви се занимава с HTML  и CSS, ето едно разширение за WordPress, което ще се погрижи вместо вас.

Dan Cederholm пък предлага друго решение, основано отново на условни коментари, което оставя IE6 съвсем без стилове. Ако сайтът ви е с правилно структуриран HTML, той ще е ползваем за потребителите, но според мен няма да им внуши да обновят браузъра си. Друг вариант е Pushup – чрез малко Javascript и CSS напомняте на потребителите да обновят браузъра си, бил той IE, Firefox, Opera или Safari. Тъй като все още има хора, използващи Firefox 1, и това не е лош вариант.

Аз казвам, че Internet Explorer 6 вече е за боклука, а вие?

Споделяне

Етикети: , , ,

8 коментара по “Време ли е да изхвърлим Internet Explorer 6 на боклука?

 1. Гонзо

  Викингите са си брутално племе ;-) Пожелавам им успех в кампанията. За съжаление големите играчи на нашия пазар са доста инертни и не очаквам скоро някой да го направи. Ще се усетят чак когато някой има каже „За да заработи за IE6 добавете още 50% към цената“.
  Всъщност някои успяват да накарат част от потребителите си да сменят браузъра чрез „новинарски“ кампании. Алекс от teenproblem.net сподели, че с новини около трета версия на Firefox са успели доста да повишат дяла на този браузър в сайта.

 2. Гонзо

  Днес (вчера) и Петер-Пол Кох, е отразил кампанията на норвежците, като прави препратка към To Hell With Bad Browsers на Зелдман. Петер също е сложил предупреждение за потребителите на IE6, а пояснителната страница е доста подробна, мисля, че ще взаимствам идеи от нея.

 3. Радослав

  IE6 няма Phishing Filter и е крайно уязвим. Добре, че сложиха на ИЕ7 такъв филтър, нищо не прави. Влизам си и си разглеждам forgery sites без проблем.

  Докато при Firefox нещата далече не са така.

  И още нещо продукта на Мозила, е много по удобен за управление. От както пуснаха версия 3, почнах да гледам по различен начин на заобикалящата ме среда.
  Това да напишеш част от Title-a на уеб страницата в адрес бара и и да ти я изкара си е голямо предимство и удобство. Недостатък е че с времето трябва да се чисти тъй като става много тежък браузера и взема много ресурси.

  Второ удобство е аддона Forecastfox който ползва http://www.accuweather.com за прогноза на времето и текуща ситуация в даден град.

  Защита на всички запазени пароли със една мастер такава, вече мога спокойно да си записвам паролите и да не се притеснявам че когато някой ми ползва компа може да ми влиза или да ми вижда паролите.

  SSL Blacklist – адон който те предупреждава за нередности в сертификатите когато сме под https или когато се ползва MD5 Signature.

  Spellchecker
  и куп още неща

  за това съм на мнението, че Internet Еxplorer e отбий номер и крайно уязвим.

 4. Smytt

  Склонен съм да помогна с каквото мога, за да популяризираме идеята. IE6 трябва да бъде спрян. Причинява огромно неудобство, както на дизайнерите, така и на потребителите, с тази разлика, че потребителите не го разбират. Трябва да им бъде обяснено.

 5. jivko

  IE трябва да бъде спрян съгласен съм но едва ли Microsoft са съгласни с нас скоро няма да се оттървем от него

 6. denilav

  Интернет експлорер6 трябва да не се спира.Той е много добър браузър той ми помага много отваря всички сайтове не забива много бързо зарежда не искам да се спира.

Comments are closed.