Блогът на Гонзо

на 4 септември 2008 в Уеб, Коментарите са изключени за Война на браузърите 2.0

Война на браузърите 2.0

The browser war is back on

NYTimes.com

Тези от вас, които се занимават с уеб от миналото столетие помнят как на всеки втори сайт се мъдреше надписа „Best viewed with [Internet Explorer/Netscape Navigator] on 800×600“. Е, слава богу този период е вече минало, въпреки че до преди 2 – 3 години все още попадах на сайтове с навигация, изпълнена изцяло с JavaScript, работещ само в IE. Но със наближаването на HTML5 и CSS3 войната между браузърите за по-бързо и по-пълно покриване на съществуващите и бъдещите уеб-стандарти се разгорещява. И докато предишната война беше за това кой ще диктува стандартите, тази вече е кой ще успее първи да ги изпълни.

След като IE8 премина Acid2 теста, на бял свят се появи Acid3 тест. Opera и Safari се втурнаха да въведат минималното необходимо, за да могат да обявят, че го преминават. И само 23 дни след излизането на теста, с разлика от няколко часа екипите, разработващи Опера и Сафари обявиха, че браузърите са преминали теста.

На 17 юни излезе третата версия на Firefox – най-популярния браузър след IE. Основен фокус в новата версия е бързодействието, след като от първата версия насам огнената лисица започна да става все по-тегава (отчасти и заради разнообразните разширения, които си инсталират потребителите). Въпреки, че изостава в пъддръжката на CSS3 (все още чернова) от Опера и Сафари, новата версия има доста полезни нововъведения в потребителския интерфейс, а подобренията в бързодействието са забележими.

В края на март тази година от AT&T обявиха техния проект за супер-дупер хипер мега як браузър с 3D интерфейс, обаче той работи само на супер-дупер хипер мега мощни машини, и няма да тръгне на вашата, а и си остава private beta (демек частно парти, ние не сме поканени) и едва ли ще види бял свят.

Но вчера с гръм и трясък на сцената излезе новия играч. Google Chrome според някои е опит да се пречупи доминацията на Microsoft сред браузърите, според други – да затвърди доминацията на Google в мрежата. Несъмнено обаче това, което показват от Гугъл заслужава внимание. Въпреки, че далеч не е перфектен, Chrome работи доста бързо и стабилно, и е събрал в себе си някои от най-добрите идеи от останалите играчи. Но от различния потребителски интерфейс ще има впечатлени и недоволни, какво значи новия браузър за уеб-разработчиците? Като начало, още една платформа за тестване на произведенията ни. Лъскавинята използва WebKit също като Сафари (и естествено страда от същите бъгове в рендването), но използва съвсем друга JavaScript машина, на която се и дължи бързодействието му. Джон Ресиг вече е събрал резултатите от различни тестове на производителността на различните JS машини и Chrome изпреварва останалите браузъри във всички. Изключение прави TraceMonkey, новата машина на Модзила, която ще е част от Firefix 3.1, която е по-бърза от V8 (машината в Chrome). Brendan Eich е направил сравнение между двете, според което в някои операции TraceMonkey е по-бързата машина.

Една от най-съществените разлики в сравнение с останалите браузъри е многонишковата архитектура на Google Chrome. Това позволява проблемите, породени от съдържанието в един таб да не засягат останалите, и не само това, но от Гугъл са се погрижили да предоставят мениджър на процесите, чрез който да можете да наблюдавате каква част от паметта и процесорното време заемат процесите на отделните табове. Според Джон Ресиг тази стъпка ще прехвърли отговорността за бързодействието и използването на ресурсите от браузъра към отделните сайтове и техните програмисти. Вече ще е напълно ясно кой сайт колко ресурси ползва и разхитителите ще бъдат сочени с пръст.

Другата страна на започващата война е обвързването на доставчиците на съдържание с инструмента за неговото консумиране според Алекс Ръсел. До сега доставчиците на браузъри и авторите на уеб сайтове бяха два отделни лагера, едните поставяйки все по-настоятелни изисквания за съвместимост, а другите – търсейки начин ги задоволят между опитите да доминират на пазара. Но в Гугъл решиха, че най-популярните уеб-приложения се нуждаят от бърз и стабилен браузър и си го написаха.

Тепърва предстои да видим как обикновенните хора ще възприемат новия браузър, ще промени ли това техните навици в използването на уеб, ще спрат ли най-накрая да асоциират Интернет със синьото e? Дали възможността да създадете бърза връзка от десктопа си към любимото ви уеб приложение от Chrome ще увеличи популярността на Prism? Ще има ли уеб приложения best running on Chrome/Firefox/Safari/Opera?

Споделяне

Етикети: , , , , , , , ,