Блогът на Гонзо

на 17 април 2008 в Уеб, Коментарите са изключени за Борба с лошите практики в социалните мрежи

Борба с лошите практики в социалните мрежи

Наскоро попаднах на статия на microformats.org, в която са описани често срещани лоши практики в социалните мрежи. И тъй като напоследък доста се говори за социални мрежи, ще ви преразкажа накратко за какво става дума.

Спамни си списъка с контакти

Често срещана функционалност в разни сайтове е възможността да си импортнете списъка с контакти. Това, което всъщност прави тази функционалност е да праща покани и откровен спам на приятелите и познатите ви.

Дайте си данните за достъп за другите услуги

Е много умно, да си дадете на някакъв сайт името и паролата за достъп до друга услуга не е никак добра идея. Освен това по този начин потребителите свикват да си раздават данните за достъп, което само чакат рибарите.

Присъедини се за да си оправиш профила

Ако не си откриеш сметка при нас, ще продължим да спамим резултатите в търсачките за теб с невярна информация.

Една единствена унифицирана социална мрежа

Някои социални мрежи се опитват на се наложат като единствена платформа, върху която да градят останалите. Това обаче няма как да стане, по същата причина, поради която няма единствена блог платформа, уеб-поща, OS ако щете.

Какво е решението?

Решението естествено е семантичния уеб. Вместо да използвате горните похвати и да рушите доверието на потребителите към вас, можете да направите следното:

 1. Публикувайте профилите като микроформати:
  1. Използвайте hCard в страниците с профили, включително xfn rel=“me“ във връзките към страницата, която потребителите попълват като своя.
  2. Използвайте hCard+XFN в страницата с контакти/приятели. Използвайте xfn rel=“me“ за връзките към списъка с приятели и дори във връзките в странирането.
  3. Използвайте hCard навсякъде, където се споменават потребители.
 2. Абонирайте се за микроформати, описващи вашите потребители:
  1. Когато се регистрира нов потребител:
   1. Дайте възможност на потребителя да попълни данните си и да ги синхронизира автоматично от съществуваща услуга, поддържаща микроформати hCard.
   2. Дайте възможност на потребителя да импортира и синхронизира списъка с приятели от друга услуга, която поддържа микроформати hCard+XFN.

Споделяне

Етикети: , ,