Блогът на Гонзо

на 8 март 2009 в Уеб, Коментарите са изключени за Борбата е безмилостно жестока

Борбата е безмилостно жестока

До преди малко водих неравна битка с phpBB3. Всеки път, когато се е налагало да направя някаква промяна в темата или функционалнстта на phpBB, съм изпадал в яростно косодърпане и неистово скимтене. Проблемът произтича от пълната липса на документация, и невъзможността за толкова години да измислят някакво API за добавяне на функционалност. Всеки път се налага да се променят файлове на самото phpBB, което прави обновяването трудно до невъзможно.

Трябва да призная, че най новата, трета версия на phpBB е много по-добра от предишните, добавени са ключови функционалности като допълнителни полета, кеширане, елементи на социални мрежи. Подразбиращата се тема е с валиден HTML, който вече не използва таблици за разположение на елементите (въпреки че има какво да се желае още). Но модификациите остават все така трудни. На всичко отгоре след всяка промяна в темата тя трябва да се… абе прави там нещо от администрацията. Първия път, когато бъзиках това чудо бях стигнал до желанието да скоча от седмия етаж.

И въпреки всичко казано, не мисля, че следващия път, когато трябва да се пусне форум, ще използвам нещо друго. Опитвали сме да си пишем сами форум, пробвали сме и други форуми с отворен код. Проблемът със писането е, че е твърде много работа да се пресъздаде функционалността, с която са свикнали потребителите от phpBB и vBuletin. А повечето други варианти, които изпробвахме, бяха наистина дървени. Може би bbPress ще отговори на молитвите ми. Щом е творение на хората, дали ни WordPress, мога да очаквам същите, или поне подобни, възможности за разширение и интеграция. Май трябва да направя едно кръгче с bbPress, а?

Споделяне

Етикети: , ,